Belangstelling voor preventieproject blijkt enorm groot

Dendermonde – Vorige week sprak korpschef van de politiezone Dendermonde, Paul Putteman, voor liefst 130 geïnteresseerde collega’s van 70 korpsen over het SDNA project dat in oktober in Dendermonde opgestart werd.

Kort samengevat komt het project er op neer dat personen hun waardevolle voorwerpen markeren met een stof, waarin een product zit dat oplicht in UV-licht. Als deze voorwerpen worden gestolen en eventueel later worden teruggevonden, kan de eigenaar makkelijk worden opgespoord.

“Hoewel het project pas sinds eind oktober vorig jaar loopt en de periode te kort is voor een grondige evaluatie, zijn de eerste resultaten toch bemoedigend. In de afgebakende projectwijk in Sint-Gillis-Dendermonde werden ongeveer 1100 SDNA-setjes verkocht. Dit betekent dat ongeveer 50 % van de inwoners in het geselecteerde gebied een SDNA-kit kochten. De afbakening van het gebied gebeurde op basis van inbraakcijfers”, aldus Paul Putteman in een mededeling.

“In 2009 werden gedurende de maanden november en december in deze buurt 18 inbraken vastgesteld. In 2010 werden in dezelfde periode in dit afgebakend gebied 3 inbraken gepleegd. Opmerkelijk is dat geen enkele inbraak gepleegd werd in een woning waarvan de bewoners zich een setje aanschaften. Belangrijk hierbij is om te vermelden dat de bewoners via een zelfklever op de ruit kunnen aangeven dat gebruik gemaakt wordt van de SDNA-kit. Het preventieve aspect van het project schijnt dus te werken.”

Gezien de grote interesse vanuit andere politiezones en gemeenten, organiseerden de stad en de lokale politie Dendermonde op 18 januari een informatievergadering voor politiekorpsen en gemeentebesturen. Op deze uiteenzetting waren ongeveer 130 deelnemers aanwezig vanuit een 70-tal korpsen en diensten.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord