Zoek

Grembergse kapel bestaat 100 jaar

Grembergen – Op de hoek van de huidige Smidsestraat en de Oude Molenstraat werd – volgens het ‘Land- en Kaartboek van Grembergen’ – in 1772 de ‘Kapel van Onze Lieve Vrouw Ter Nood’ opgetrokken. De kapel maakte later plaats voor een korenwindmolen maar ook die verdween. In 1868 werd in de wijk een choleraplaag bedwongen en uit dankbaarheid werd een tweede kapel gebouwd. Bij het begin van de twintigste eeuw was het bouwwerk echter zo bouwvallig geworden dat men het wilde afbreken. Het kleine stukje grond van nauwelijks 20 vierkante meter werd in 1911 verkocht aan landbouwer Karel Armand de Mey.

De nieuwe eigenaar liet de oude kapel met de grond gelijk maken en liet op dezelfde plaats een derde (en huidige) kapel bouwen. Hij deed dit omdat een van zijn zonen het priesterambt opnam. De kapel werd ingewijd op 15 augustus 1911 en dat is precies 100 jaar geleden. Het halfoogstkermisbestuur, dat sinds 1926 tijdens de halfoogstprocessie halt houdt aan de kapel, besliste om dit deze maand te vieren meteen academische zitting en een receptie.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Eén reactie

  1. Ik ben op zoek naae de voorouders van Karel Amand De Mey. Hij is mijn overgrootvader en ik ben bezig een stamboom van onze familie aan te maken.
    Indien U soms meer weetjes hebt over Karel Amand of zijn voorouders gelieve mij die mee te delen.

    Vriendelijke groeten,

    Piet De Mey

Geef een reactie