Zoek

De reuzen zullen dansen op vernieuwde Katuit

Dendermonde – Donderdag 25 augustus gaat heel Dendermonde weer uit de bol voor Katuit. Het zal dan de 45ste keer zijn dat Katuit in zijn huidige vorm door de straten trekt. Om deze verjaardag te vieren, zal de stoet niet alleen de gekende ingrediënten bevatten, maar ook een confrontatie zijn tussen traditie en moderniteit.

De stoet wordt naar goede gewoonte geopend door Thebaanse trompetten en een heraut te paard. Een eerste tafereel zal een echte Dendermondse kermis van de jaren 1930 uitbeelden, waarbij de figuranten ook het publiek zullen aansporen mee te zingen. Na de vendeliers van Volkskunstgroep Reynout volgt een uitbeelding van het rijke gildeleven die onze stad gekend heeft.

Zoals het in de Ros Beiaardstad hoort, krijgt ook het paard de aandacht die het verdient. Een dertigtal paarden, goed voor een tiental rassen, tonen het paard in al zijn pracht. Tot slot van het eerste klassieke deel, worden ook de spotnamen voor de inwoners van Dendermonde uitgebeeld. Flauzemakers -die de Dendermondenaren kregen omdat ze gezien werden als stoefers en bluffers-, Polydoorkes, makeleters, scheepstrekkers, knaptanden en kopvleesfretters. Het is dit deel van de stoet waar al wie houdt van sprot en kopvlees het water in de mond krijgt. Ter informatie: er zal zo’n 200 kilogram kopvlees uitgedeeld worden…

Moderne tijden

Terwijl een heraut te paard het eerste, klassieke deel aankondigde, wordt het tweede deel geopend door een aankondiger op een Segway. Meteen is duidelijk dat het hier op een heel ander, gedurfd deel van de stoet gaat. “We riskeren ons wel een en ander”, geeft regisseur Franki Hervent toe. Om het contrast met het middeleeuwse karakter van de traditionele ommegang ten top te drijven, zal het openingstafereel van dit tweede deel Robecht Van Bethune tonen die Dendermonde haar kleuren en vrijheden toekent… via computer.

Het muzikaal intermezzo dat volgt, ‘Katuit 45‘, geeft een overzicht van 45 jaar popmuziek, waarna aandacht wordt besteed aan mobiliteit, en hoe jongeren zich verplaatsen. De narretjes die we andere jaren zagen stappen, verplaatsen zich voor deze 45ste Katuit op steps, skateboards, waveboards, inline skates en rolschaatsen.

Vervolgens zien we Keizer Karel die door de tijd reist, en zijn rijk waar de zon nooit ondergaat 500 jaar later opnieuw komt bezoeken. De beelden die de verbaasde man te zien krijgt -de maanlanding, de val van de Berlijnse muur, Eddy Merckx die zijn eerste Ronde Van Frankrijk wint…- krijg je ook te zien op grote schermen op de Grote Markt.

De reuzen dansen

Na het gedurfde deel, komen de drie ‘gruute mannen’ waar iedereen op zit te wachten; Indiaan, Mars en Goliath, begeleid door de Ros Beiaardharmonie, de hellebaardiers en de buskruitschutters zullen ongetwijfeld dé attractie zijn van deze 45ste Katuit.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie