Kartel CD&V en N-VA “in alle vriendschap” uit elkaar

Dendermonde – Voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen zullen CD&V en N-VA in Dendermonde elk hun eigen weg gaan. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2006, vormden beide partijen nog een kartel. De situatie is sindsdien zodanig veranderd, aldus boegbeelden Piet Buyse van CD&V en Marius Meremans van N-VA, dat dat vandaag moeilijk nog kan.

Burgemeester Piet Buyse: “We hadden een heel goede samenwerking in 2006, en dat leidde tot een zeer goed resultaat. We hebben ook goed bestuurd, samen met onze coalitiepartner. We hadden een ongelooflijke goede verstandhouding met de N-VA, ook nadat de partijen op nationaal vlak uit elkaar zijn gegaan. Toen zijn we samengekomen, en hebben we besloten ons lokaal engagement verder te zetten.”

Ook schepen Marius Meremans, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de enige N-VA’er die verkozen raakte, is vol lof over de samenwerking sinds 2006, een samenwerking die -zo benadrukt hij- blijft duren zolang er geen nieuwe bewindsploeg is.  “De beslissing heeft géén effect op de werking van het schepencollege en de gemeenteraad.”

“Geen vechtscheiding”

Dat beide partijen hun eigen weg gaan, heeft alles te maken met de steile opgang van de N-VA. Die partij bleek na de laatste verkiezingen (voor Kamer en Senaat op 13 juni 2010) zelfs de grootste in Kanton Dendermonde. “N-VA is een grote partij”, erkent Piet Buyse, “en heeft dus andere verwachtingen wat betreft de lijstvorming. Ook CD&V is in Dendermonde een grote partij. We zijn allebei zo groot geworden, dat we het niet meer op één lijst kunnen krijgen. Mochten we 70 plaatsen hebben… Maar ik wil benadrukken dat dit geen vechtscheiding is. Er zijn nauwelijks inhoudelijke verschillen, en we zouden een programma kunnen uitwerken. De verschillen die er zijn, kunnen uitgepraat hebben.”

Dat wil uiteraard niet zeggen dat beide partijen met hetzelfde programma naar de kiezer trekken. Marius Meremans: “We zullen eigen accenten en prioriteiten leggen, en er zijn ook ideeën die botsen?”

Ambitieus

Marius Meremans weet dat er veel verwacht wordt van zijn partij. “We zijn heel nuchter, en beginnen niet te zweven naar aanleiding van de nationale peilingen. We hebben wel vertrouwen en ambitie om een goed resultaat neer te zetten op 14 oktober 2012.” Lokaal N-VA-voorzitter Bart Nobels vult aan:  “De afgelopen jaren hebben we zeer sterk gewerkt aan de uitbouw van de afdeling. Door de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers zijn we uitgegroeid tot een sterke afdeling met kwalitatieve kandidaten die een duidelijke visie hebben over waar Dendermonde naar toe wil na 2012. Regelmatig word ik aangesproken door mensen die ons project mee willen uitbouwen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat N-VA naar de kiezer gaat met een lijst die een meerwaarde zal bieden voor Dendermonde en zijn deelgemeenten.”

Ivan Cobbaut, voorzitter van CD&V Dendermonde:  “CD&V heeft de afgelopen jaren sterk en goed bestuurd in Dendermonde. We hebben dan ook heel wat deskundigheid en bewezen ervaring in huis. Dat zijn alvast troeven waarmee we naar de kiezer trekken. Maar tegelijk willen we ook de verjonging verderzetten en zo streven naar een dynamische mix van ervaring en vernieuwing.”


[polldaddy poll=”5665559″]

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie