Over de toekomst van het Standaardnederlands

Dendermonde – Het Davidsfonds heeft als sinds zijn oprichting het doel om het Algemeen Nederlands als middel tot ‘volksverheffing’ bij de Vlamingen te verspreiden.

Vandaag gebruiken mensen verschillende taalregisters, van het dialect over verschillende vormen van ‘tussentaal’ tot het Standaardnederlands voor de ‘openbare ruimte’. Nederlands zoals het momenteel gesproken wordt in de journaals op televisie is vandaag de norm, maar het streven naar die norm is de laatste 20 jaar weggevallen.

Davidsfonds nodigt vanuit deze perspectieven op dinsdag 22 november om 20 uur classicus en filosoof Luc Devoldere uit om te komen spreken over de evoluties die het Standaardnederlands heeft doorgemaakt, en vooral ook over zijn visie op de toekomst. Dus over ‘waarom Vlaanderen zijn standaardtaal moet koesteren’.

Luc Devoldere gaf 18 jaar les aan het Sint-Barbaracollege in Gent en is sinds 1996 verbonden aan Ons Erfdeel, waarvan hij in 2002 hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder werd. Hij is de auteur van enkele boeken en talloze bijdragen in culturele en literaire tijdschriften en in krantenbijlagen. Uit zijn werk spreekt de gedrevenheid en het engagement van de intellectueel die pleit voor een samengaan van de rijke traditie van de Europese cultuur en de vernieuwingen en uitdagingen van de moderniteit.

Door zijn grote betrokkenheid bij wat er in ons taalgebied gebeurt, heeft Devoldere een duidelijke kijk op recente evoluties binnen kunst en cultuur in het algemeen en binnen de taal en letteren in het bijzonder. De standpunten die hij daaromtrent verwoordt, zijn erg relevant en bepalen mee het debat.

Afspraak op dinsdag 22 november om 20 uur in het stadhuis aan de Grote Markt.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie