Search

Aantal woninginbraken daalt in probleemzone

Dendermonde – Het aantal woninginbraken in onze stad is het voorbije jaar gedaald. Deze daling is – volgens de beschikbare cijfers – het gevolg van het pilootproject SDNA.

SDNA, wat staat voor Selecta DNA, betreft een preventief middel om woninginbraken te voorkomen en om de mogelijke buit vlugger op te sporen. Met behulp van een unieke stof, het zogenaamde synthetisch DNA, kunnen eigenaars hun waardevolle voorwerpen coderen. Aangezien de vloeistof oplicht in uv-licht en een unieke en onuitwisbare code bevat, laat dit toe om de eigenaar vlugger te identificeren.

De projectzone werd afgebakend op basis van een analyse van de inbraakcijfers. Hieruit bleek dat een bepaalde zone in Sint-Gillis koploper was op het vlak van woninginbraken. Het ging om ongeveer 2.500 woningen. 1.350 gezinnen meldden zich aan voor het project en kochten een SDNA-kit.

Een jaar na de opstart van het project in Sint-Gillis stelt de politie in de afgebakende wijk nog altijd een daling van het aantal woninginbraken vast. Als een gevolg van de terugval van het aantal inbraken in het projectgebied, daalt het aandeel van de volledige deelgemeente Sint-Gillis in verhouding tot het totaal aantal inbraken in de stad van 45% in 2009 naar 23% in 2011.

“Het feit dat slechts één voltooid feit gepleegd werd op 1.350 woningen waar een SDNA-kit aangekocht werd, maakt toch dat we hier van een succes kunnen spreken. Het is wel belangrijk om deze toepassing met SDNA als een aanvullend middel in de strijd tegen inbraken te zien en deze strategie te integreren binnen een globaal plan van aanpak”, aldus de lokale politie.

In oktober 2011 werd beslist het initiatief uit te breiden met een tweede projectzone. Op basis van een analyse van de politiestatistieken werd opnieuw gekeken in welk gebied van de politiezone procentueel gezien het meeste inbraken gepleegd werden. Dit bleek de oude stadskern van Dendermonde te zijn.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie