Merklappen uit de museumreserve

Dendermonde – In het Museum voor Volkskunde vond in 1995 een tentoonstelling over ‘Merk- en Stoplappen’ plaats. Een merklap is de algemene term voor een linnen doek die met borduurwerk versierd werd met het alfabet, cijfers, bloemen, dieren, geometrische tekens, figuren, religieuze motieven enzovoort. Sommige doeken of lappen waren bedoeld om de meisjes te leren stoppen, een belangrijk werk in het vroegere huishouden waar beschadigde of versleten kleding zolang mogelijk hersteld werd. Sinds 1995 is de collectie van de Dendermondse Musea flink aangegroeid met enkele belangrijke schenkingen en daarom komt er een nieuwe tentoonstelling met een ruim overzicht van verschillende soorten oefendoeken uit de 19de en 20ste eeuw.

“Merklappen uit de museumreserve” in Vleeshuismuseum aan de Grote Markt loopt tot 31 oktober en is open van dinsdag tot zondag telkens van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie