Zoek

Gulden Spoor voor Dendermonds rugbytornooi

Dendermonde – De Beweging Vlaanderen-Europa vzw reikt elk jaar haar Gulden Spoor voor Maatschappelijke/Vlaamse Uitstraling uit aan personen of organisaties die een opmerkelijk spoor trekken in Vlaanderen en ver daarbuiten vanuit een positieve betrokkenheid bij de Vlaamse Gemeenschap. De onderscheiding gaat dit jaar naar het internationale evenement Flanders Open Rugby van de Dendermondse Rugbyclub.Voorzitter Alain Buyens en erevoorzitter Kris Van Damme van de Dendermondse rugbyclub ontvangen de prijs uit de handen van An De Moor, voorzitter van Vlaanderen Feest!, de Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling tijdens een feestelijke plechtigheid op vrijdag 6 juli om 19.00 uur in het stadhuis van Dendermonde. An De Moor citeert voor uit het juryverslag: “De adviesraad van de Gulden Spoor was vooral onder de indruk door de professionele aanpak van de organisatie en de grote internationale uitstraling van dit jaarlijkse evenement dat voor de 19de keer plaatsvond in aanwezigheid van de ambassadeur van Samoa en van het Verenigd Koninkrijk.”

Kris Van Damme bevestigt: “De cijfers zijn inderdaad indrukwekkend: er waren tijdens het weekend van 25, 26 en 27 mei maar liefst 76 deelnemende ploegen uit 15 landen van over heel de wereld aanwezig, zelfs uit Rusland, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. De 1.600 rugbyspelers konden overnachten in 160 legertenten. Meer dan 350 vrijwilligers stonden de 11 bestuurders van Rugbyclub Dendermonde bij om het grootschalige internationale evenement in goede banen te leiden.”

Daarnaast loofde de jury de vaststelling dat de club met de opbrengsten haar missie verder uitbouwt, namelijk een bijdrage leveren aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en fysieke opvang van kinderen in de leeftijdsgroep van 6 tot 18 jaar. Dat doet ze door het aanbieden en uitvoeren van professionele rugbyinitiaties in scholen in een omtrek van 15 km rond Dendermonde. Het strekt de club tot eer dat ze met de hulp van een professionele consulent ook doelgroepwerking en integratiebevordering van minder geprivilegieerde jongeren tot zijn kerntaken rekent.

Burgemeester Piet Buyse is trots op zijn sportieve stadsgenoten: “Het was al een bijzonder vruchtbaar jaar voor onze Dendermondse club die alle drie de nationale trofeeën won die jaarlijks te winnen zijn in de hoogste klassen van de Belgische rugbycompetitie. Een unieke prestatie! DRC is nu niet alleen de eerste Vlaamse club die de Beker van België wint maar ook de eerste Vlaamse club die bij de heren landskampioen wordt in een vrijwel uitsluitend door Franstalige clubs gedomineerde competitie. Bovendien werd de club ook landskampioen bij de vrouwen.”

De uitreiking van de Gulden Sporen kadert binnen de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. Recente voorgangers van de nieuwe Gulden Spoordragers zijn o.m. Eddy Bruyninckx, Antoon Dieusart, Jan-Pieter Denul, Peter Leyman, Frans Crols, Urbain Vandeurzen, Dirk Vyncke, Chris Maene, Norbert D’hulst, zuster Jeanne Devos, Luc Famaey, Louis Verbeeck, Gwy Mandelinck en Stefaan Top.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie