Zoek

Samenvatting van een drukke politieke week: de verkiezingskoorts stijgt langzaam

Dendermonde – De afgelopen week viel het eerste verkiezingsdrukwerk in de brievenbus, werd de maandelijkse vergadering van de gemeenteraad afgelast, reageert de VRT-nieuwsdienst op een oproep van sp.a Dendermonde en voelen ook lokale redacteurs dat de verkiezingskoorts langzaam maar zeker stijgt. Een overzicht.

Sp.a benadrukte in de brochure die het deze week verspreidde dat het “in veel beleidsdomeinen het verschil” maakte tijdens de voorbije legislatuur. De lokale partijafdeling verwijst naar het voortzetten van ‘de lijn van Norbert’.

sp.a : “Wij hebben niet de pretentie om alle pluimen op onze hoed te steken”

In de folder komen het realiseren van de bib, het uitvoeren van een gezamenlijk ruimtelijk uitvoeringsplan zodat zeven clubs hun sportterrein konden behouden, goedkope leningen voor duurzame werken, het aanplanten van een nieuw geboortebos, aandacht voor Buitenschoolse Opvang, de opening van een woonwinkel na de zomervakantie, de opening van de freitnetschool in Appels, de ringweg rond VPK enzovoort uitgebreid aan bod.

“Wij hebben zeker niet de pretentie om alle pluimen op onze hoed te steken, maar de inbreng van de sp.a in het stadsbestuur is overduidelijk”, besluiten schepen Bart Van Malderen en fractieleider Niels Tas.

Barbara Pas (Vlaams Belang) reageert via Twitter op de publicatie: “ SPa-folder #Dendermonde: hoe steek ik de pluimen van andermans werk op mijn hoed… Folder ook achterhaald: vd vermelde raadsleden leeft 1 in onmin met lokale Spa, 1 overleden en 1 kandidaat bij de CD&V… #denderm2012”

CD&V : “De stad is veranderd”

Ook CD&V dropte deze week een folder in de brievenbus. Op de cover Piet Buyse en Jozef Dauwe. In het interview met de burgemeester wordt teruggekeken op zes jaar bestuur. “Ik mag gerust getuigen dat wij zes jaar hard gezwoegd hebben. We hebben met CD&V voor een groot deel verder afgewerkt wat we sinds 2000 begonnen waren. Iedereen kan vaststellen dat de stad de laatste tien jaar veranderd is”.

De burgemeester is ook kritisch: “Ik vind het vooral spijtig dat sommige dossiers, bijvoorbeeld dat van bijkomende fietspaden, niet goed opschieten ondanks het harde werk van schepenen en ambtenaren. Dat komt vooral door de lange en ingewikkelde procedures”.

De nogal knullig gephotoshopte groepsfoto op de achterzijde van de folder werd snel op Facebook opgepikt en verspreid met de nodige commentaren.

“Zorg dat uw engagement terecht is”

De “politieke koorts” stijgt langzaam, dat ondervindt ook Streekkrantredacteur Raf Moortgat. “Mensen die overal present zijn en al jaar en dag her en der de handen uit de mouwen steken, daar kan ik respect voor opbrengen. Mensen die dat enkel doen in de aanloop naar de verkiezingen en hun graantje willen meepikken door op de foto te gaan staan, daar heb ik het moeilijk mee. (..) Zorg dat uw engagement terecht is en verdien die foto”, schreef Raf deze week in zijn editoriaal.

Gemeenteraad afgelast: “Teveel raadsleden stuurden hun kat”

Op woensdag 20 juni had de gemeenteraad moeten vergaderen, maar de samenkomst werd afgelast omdat te weinig gemeenteraadsleden van de meerderheid aanwezig waren.

“Afwezig bij de meerderheid waren voor sp.a René Van Marcke, Carine Verhelst en Bart Van Malderen en Hans Michiels, fractieleider voor CD&V, Kristel Gevaert en Marijke Collier van CD&V”, postte journalist Willy Van Damme op zijn populaire blog. “Dat sommige van die raadsleden als een Hans Michiels en René Van Marcke, gezien de belangrijke functies die ze in hun bedrijven hebben, een erg druk bestaan leiden is zeker. Maar wie het ambt van gemeenteraadslid opneemt wordt geacht deze job serieus te nemen. Dit is de democratie, men is de gekozen vertegenwoordiger van het volk. (..) Neen, het was geen mooi verhaal op de gemeenteraad gisteren. Teveel raadsleden stuurden er hun kat.” De gemeenteraad komt op 4 juli opnieuw samen.

De Vragende Partij ook voor politici

De openbare omroep lanceerde naar aanleiding van de lokale verkiezingen het online platform “De Vragende Partij” waarbij burgers hun gemeentebestuur voorstellen kunnen doen. sp.a Dendermonde deed een oproep aan kandidaten om het forum niet te gebruiken. “Enkele kandidaten van andere partijen in Dendermonde hebben hier al voorstellen gelanceerd. Maar dat is deontologisch volgens ons niet correct”, aldus sp.a. “Voor onze redactie is het alvast geen probleem als kandidaten zelf voorstellen doen. Wij vragen de kandidaten dan wel om zich kenbaar te maken”, reageerde de nieuwsdienst.

Bekijk hier de voorstellen die al werden geformuleerd.

Lees ook
ACW pleit voor betaalbare woningen en bouwgronden
Nieuwe, jonge namen voor sp.a-lijst

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

2 reacties

  1. SPA is nog een belangrijke “verwezenlijking” vergeten: het DORPSPLEIN van SCHOONAARDE dat ze opgedoekt hebben voor die gedrochten van Oostblokbunkers.

    En Showbizz Piet met zijn accolades heeft de mond vol van gemeenschapsleven, maar hij heeft mooi meegewerkt aan het volbouwen van het dorpsplein in Schoonaarde. Gedaan met gemeenschapsleven.

    Nu hetzelfde in Oudegem? Neen dank u. Mijn stem gaat naar degenen die de dorpspleinen behouden.

  2. Beste Nicole . Proficiat met deze scherpe en juiste reactie.
    De gehele gemeenschap en de politiekers in ’t bijzonder , zullen NU voor de verkiezingen de plannen van sp.a met het kerkplein te OUDEGEM zeer aandachtig moeten opeisen.. De huidige windstilte rond dit dossier zou zou wel eens stilte voor de STORM kunnen worden . !!!

Geef een reactie