Zoek

Wijn- en biermakers vieren jubileum met feestweekend

Sint-Gillis – “Wie had dat ooit gedacht?” Aan het woord is Frans De Block bestuurslid en public relations van de Wijn en Biergilde ’t Vaatje dat dit jaar zijn 30 jarig bestaan viert. Frans stond mee aan de geboortewieg van de vereniging die in het voorjaar van 1982 gesticht werd in Sint-Gillis.

De nadruk lag toen vooral op het fruitwijn maken. Nu krijgt het bier maken meer aandacht. Wat wil je, als er zelfs televisiesoaps dit thema aansnijden.

Het avontuur begon in de schuur van Alfred van den Abbeele. De vriendenkring groeide al gauw uit tot een heuse gilde. Na twee jaar telde men al 100 leden. Door een tip van een bestuurslid nam de energieke ploeg een leegstaande hoeve in de Lange Dijkstraat in gebruik. Het begin van een vaste stek voor wijn- en biermakers en -proevers.

Met heel wat opkuis- en aanpassingswerken werd de bouwval omgevormd tot een mooi en praktisch lokaal voor de vereniging. De woonkamer werd een proeflokaal, de “beste kamer” werd magazijn en vergaderkamer. In de oude keuken werden de eerste wijnen vergist die dan later konden rijpen in de kelder.

Van de stallingen aan de overkant van de binnenkoer maakte men mettertijd een feestzaaltje.
In de tuin plantte men kriekenbomen en trosbessenstruiken. Naderhand kwamen er petanquepleinen in de plaats. Al de kosten van die verbouwingen werden gefinancierd via de ‘Wijnhoevefeesten’ van de gilde.

Na de verkoop van die hoeve heeft de gilde sinds 2002 een nieuw onderdak gevonden in het boerderijtje van de familie Verleyen gelegen in de Grote Snijderstraat in Lebbeke. Ook hier zijn aanpassingswerken verricht zodat de meer dan 200 leden nu kunnen beschikken over de geschikte infrastructuur.

Wijn- en bierproeven kan in de bar, cursus geven en wijn maken kan in de veelzijdige keuken. En voor kleine familiefeestjes is er een feestzaaltje.

“Nog steeds maken we onze fruitwijnen zelf, die we dan laten proeven in de bar“, zegt Frans De Block. “Al moeten we toegeven dat sinds het jaar 2000 het zelf bier maken meer en aan belang wint. We hopen dat we hier nog menige jaren in een kameraadschappelijke sfeer ons ding mogen doen” aldus Frans. “Zo dragen wij op onze manier ons steentje bij aan het tegengaan van de verzuring van de maatschappij.”

Dit jubileum wordt natuurlijk gevierd. Voor de leden zijn er extra verzorgde activiteiten het ganse jaar door. Maar op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli richten de mannen van ’t Vaatje een feestweekend in voor alle leden en sympathisanten.

Vrijdagavond 6 juli om 20 uur mag dansgroep I Believe het feestweekend openen met een wervelende show. Om 21 uur is het de beurt aan het Dendermonds Bierkwartet om. Zaterdag 7 juli staat de feesttent vanaf 15 uur open voor iedereen die rustig van de zelfgemaakte fruitwijnen en bieren wil proeven. Vanaf 17 uur kan men aanschuiven voor de feestmaaltijd. Op zaterdagavond is er dan nog dans en amusement met dj Eddie Del White die er zal voor zorgen dat niemand op zijn stoel kan blijven zitten.

Iedereen is tijdens deze tweedaagse van harte welkom op het terrein van de Wijn en Biergilde ’t Vaatje, Grote Snijderstraat 97 in Lebbeke. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie