Dierenwelzijn mag volgens Tom Bogman (sp.a) best wat ambitieuzer

Dendermonde – Tom Bogman (sp.a) berekende dat de stad vorig jaar 28.500 euro aan dierenwelzijn uitgaf. “Omgerekend is dat 0,67 euro per Dendermondenaar. Het overgrote deel van dit budget gaat volledig op aan zwerfkatten”, laat Tom Bogman weten.

Tom Bogman (sp.a) pleit voor een actiever dierenwelzijnbeleid. Het zou volgens hem niet uitsluitend op preventie mogen gericht zijn. “Het stadsbestuur moet ook onderzoeken of ze zelf een asiel kan oprichten”, aldus Bogman.

“Inwoners kunnen bij de stadsdiensten hun problemen met zwerfkatten melden. De stad sloot een samenwerking af met de vzw Vetas. De vzw wordt ingeschakeld voor loslopende dieren of dieren die op één of andere manier gewond zijn geraakt. Vetas wordt ook ingeschakeld om de zwerfkatten te vangen zodat ze gesteriliseerd of gecastreerd kunnen worden. Vetas vangt zelf geen dieren op. De stad voorziet jaarlijks een bedrag van 21.000 euro voor het behandelen van dieren. Hiervan gaat 11.000 euro naar Vetas en 10.000 euro naar dierenartsen voor het steriliseren van katten. Het budget werd in 2011 uitzonderlijk met 7.500 euro verhoogd. Zo goed als het volledige budget wordt besteed aan kattenbeheersing.”

Tom Bogman: “Het is goed dat de stad een actief beleid voert rond zwerfkatten. In de nabije toekomst zal Europa een verplichting opleggen om huiskatten te steriliseren of castreren, dit zal er alvast voor zorgen dat gedumpte katten zich niet kunnen voortplanten. Toch moet de stad ook inzetten op sensibilisering rond dierenwelzijn: dieren dump je nu eenmaal niet en zwerfkatten kan je maar beter niet voederen. De stad moet ook onderzoeken of ze zelf kan in staan voor het vangen van loslopende honden en zwerfkatten. In samenwerking met projecten uit de sociale economie kan er een zinvol project opgezet worden om mensen die elders niet aan de slag geraken zo nuttig aan het werk te zetten. Ook tieners die toe zijn aan een time-out kunnen in een dierenasiel een uitlaatklep vinden”.

Bogman vraagt ook een positief dierenwelzijnsbeleid dat dieren niet enkel ziet als overlast.

“Zo kan de stad een stuk bos of vijver afbakenen waar honden vrij kunnen rennen of zwemmen. Er kunnen met de koetsiers die tijdens de zomermaanden op de Grote Markt rondritten voorzien, afspraken gemaakt worden rond bv. rusttijden voor de paarden en het voorzien van fris drinkwater. Ook alle data van vuurwerken in Dendermonde en de deelgemeenten moeten op de stadswebsite komen zodat eigenaars van dieren tijdig hun voorzorgen kunnen nemen en huisdieren niet nodeloos bang worden gemaakt door de luide knallen. Dierenwelzijn in Dendermonde mag best wat ambitieuzer”, aldus Tom Bogman.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie