Roemrijke geschiedenis van KAVD in boekvorm

Dendermonde – Jempi De Donder dook in het verleden van sportclub KAVD en verzamelde alles wat hij kon terugvinden in een prachtig geïllustreerd boek.

“Ik heb de kroniek van de geschiedenis van sportclub Koninklijke Atletische Vereniging Dendermonde, afgekort KAVD, te boek gesteld. Ik zeg sportclub omdat KAVD van in het begin, zoals alle sportkringen uit de beginperiode – rond 1900 – multisportverenigingen waren. Zo ook KAVD die afdelingen tennis, atletiek, kaatsen en later basket- en handbal had.”, aldus Jempi De Donder.

“Aangezien de archieven van de club uit die beginperiode door de brand van 1914 verloren gegaan zijn, ben ik beginnen zoeken in plaatselijke kranten. De officiële start van AVD bij de KBVB is goed gedocumenteerd door artikels die in ‘La Vie Sportive’, de voorloper van ‘Sportleven’, verschenen. Ik heb alle uitslagen en klassementen van het eerste elftal sinds 1913-1914 tot op heden hernomen. Ook waar mogelijk de klassementen van de reserven en jeugdelftallen. Voor de verslagen van de wedstrijden heb ik mij gebaseerd op de plaatselijke kranten Het Ros Beiaard, De (Nieuwe) Roskam, Strijd, Denderland en De Voorpost. Ook werden commentaren uit de nationale pers hernomen. Tenslotte heb ik toegang gehad tot het archief – wat er van overgebleven is – van KAVD zelf.”

Het boek kost in voorverkoop 60 euro, nadien zal de prijs 80 euro bedragen. Voorintekenen kan door een e-mail te sturen naar kavd-boek@hotmail.be en het bedrag op rekeningnummer 363-5260076-97 te storten.

Op de foto: De kampioenenploeg 1949-1950 met staand vlnr Verburgh, Lauwers, Van Cauwenberghe, Mariën, Rie Verhelst en Pietje Lambrecht. Zittend vlnr Van Hoyweghen, Vereecken, De Palmeneire, Papa Jef Van Ingelghem en Wies Verschelden.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Editie brengt nieuws uit Dendermonde

Nieuwe planten ruil- en weggeefmarkt

Op 6 mei organiseren FERM en Tuinhier Grembergen opnieuw een planten ruil-en weggeefmarkt op het kerkplein in Grembergen. Kamerplanten, groente- en fruitplanten,

Geef een reactie