Jouw advertentie op deze website? Neem contact op.

Search

Elie Umukunzi: “Ik wil me inzetten voor de samenleving”

“De afstand met onze politici is klein. Ze zijn aanspreekbaar.”

Dendermonde – Het verhaal van de 25-jarige Elie Umukunzi, de jongste kandidaat op de lijst van CD&V, is inspirerend. De Rwandese Belg leerde van 2000 tot 2003 Dendermonde kennen tijdens de taalcursussen die hij tijdens de zomermaanden volgde. Sinds 2003 woont hij in Dendermonde. “Ik heb drie maanden in West-Vlaanderen gewoond, maar ben terug naar Dendermonde gekomen omdat ik mij hier thuis voel”, lacht hij. “Ik ben een fervent voetballer en speelde eerst bij KV Sint-Gillis en daarna bij KAV Dendermonde. Op die manier ben ik in het verenigingsleven beland en kon ik mijn Nederlands verder verbeteren en maakte ik veel nieuwe vrienden”.

Elie Umukunzi richtte samen met een twintigtal vrienden de vzw SiSTEME op. Deze vereniging zet zich in voor kindvluchtelingen in Congo Brazzaville. “We organiseren elk jaar een groot spaghettifestijn waarvan de opbrengst gaat naar onderwijsprojecten. Beter dan iemand een vis geven, is hem te leren vissen”, vertelt Elie. “Als woordvoerder kwam ik in contact met de burgemeester. Hij bezoekt namelijk elk jaar onze eetactiviteit. Via hem kwam ik in contact met de Derde Wereldraad en leerde ik Martine Van Hauwermeiren kennen. Zo ben ik uiteindelijk bij CD&V terechtgekomen, omdat ik me wil inzetten voor de samenleving.”

Elie Umikunzi combineert zijn werk met studies Toegepaste Economische Wetenschappen én wordt binnenkort ook vader. “Ik heb de handen meer dan vol en heb weinig tijd om campagne te voeren, maar ik ga ervoor”, zegt hij. “Ik kan als nieuwkomer de lokale politiek nieuwe invalshoeken bieden en ik hoop ook andere Dendermondenaren van te inspireren. Ze denken soms dat de drempel om te participeren hoog is, maar dat is niet zo. Ik wil hen laten zien dat dit mits de juiste inzet niet zo is. De afstand met onze politici is klein. Ze zijn aanspreekbaar.”

“De maand oktober kan voor mij niet meer stuk, met een beetje geluk word ik zelfs op 14 oktober vader”, legt Elie uit. “Ik heb bij Proximus en AG Insurance gewerkt en rij nu met de taxi in Brussel. Ik volg avondschool, doe aan sport en heb straks een gezin om voor te zorgen. Ik hoop ooit zelfstandig ondernemer te worden zodat ik mijn eigen baas kan zijn. Het is inderdaad soms druk, maar je mag geen medelijden hebben met jezelf.”

“Als ik gemeenteraadslid mocht zijn, dan zou ik absoluut iets willen bijdragen en niet zomaar voor de show aan de vergaderingen deelnemen”, vertelt Elie. “Ik zou alles in vraag stellen en me niet tevreden stellen met ‘daarom’ als antwoord. Mijn aandachtspunten zijn meer ondersteuning van het verenigingsleven, meer solidariteit en stimuleren van ondernemerschap in Dendermonde”.

Lees ook …
Maaike Tassyns: “Een stad met de sfeer van een dorp”
Renzy Saerens: “Niet-georganiseerde jeugd een stem geven”
Tine Michem: “Jongeren en politiek gaan wel samen”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie