Dendermonde zet zijn trage wegen in de kijker

Grembergen – De ‘Dag van de Trage Weg’ duurt dit jaar twee dagen. Op 20 en 21 oktober slaan verenigingen, besturen en buurtbewoners opnieuw de handen in elkaar om een actie rond trage wegen in hun buurt te organiseren. En dat gebeurt in meer dan 100 steden en gemeenten. Ook Dendermonde draagt hieraan naar jaarlijkse gewoonte een steentje bij!

Trage wegen hebben immers veel in hun mars voor niet-gemotoriseerd verkeer. Ze bieden een veilige fiets- of wandelroute naar school of het werk en zijn ideaal om van de rust en de natuur te genieten.

Voor de natuur zelf zijn ze van belang als ecologische verbinding en zorgen ze voor een veilige schuilplaats voor tal van dieren. Bovendien zijn veel trage wegen historische verbindingen met een verhaal of legende. En toch blijven trage wegen een bedreigde soort door te weinig onderhoud, inname of verharding. Op de ‘Dag van de Trage Weg’ wordt gehamerd op meer aandacht voor trage wegen.

Dendermonde grijpt het actieweekend aan om een heel netwerk van trage wegen verspreid over het grondgebied een jaarlijkse onderhoudsbeurt te geven. Dankzij maai- en snoeiwerken kunnen wandelaars genieten van bekende en minder bekende trage wegen.

Bovendien organiseert de stad op zondag 21 oktober een begeleide natuurwandeling. De wandeling loodst je langs trage wegen in Grembergen en het prachtige landschap van Grembergen Broek. Tijdens de wandeling wordt er even tijd gemaakt om te genieten van een heerlijke kom herfstsoep, na afloop is er voor iedere deelnemer nog een drankje en de gelegenheid om gezellig bij te praten.

De wandeling start om 14 uur aan de Sint-Elooistraat 15. Het einde wordt voorzien rond 17 uur. Stevige stapschoenen zijn aangewezen.

Schattenzoektocht

Naast de wandeling kan je dit jaar vrijblijvend deelnemen aan een schattenzoektocht. Langs een van de wegen werd een geocache verstopt. Dit is een waterdichte koffer met daarin een logboek en enkele duurzame prijzen voor de vinders.

Wie de schat vindt, noteert zijn gegevens in het logboek en ruilt een voorwerp uit de schat met iets van dezelfde waarde. Zo blijft er voor iedereen een prijs over! Om de schat te vinden, moet je over een gps of smartphone aplicatie beschikken. De cache zal pas op 21 oktober bekendgemaakt worden op www.geocache.com.

Iedereen is van harte welkom!

Meer informatie: duurzaamheid@dendermonde.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord