Zoek

ACV voerde actie aan arbeidsrechtbank in Dendermonde

ACV voert actie

Dendermonde – De arbeiders- en bediendencentrales van ACV Waas en Dender voerden op donderdag 30 mei actie aan de arbeidsrechtbank in Dendermonde. Verbondssecretaris Piet Callens uitte er in een open brief zijn ongerustheid over de discriminatie tussen arbeiders en bedienden en de rechtsonzekerheid voor werknemers als er geen globale oplossing komt tegen 8 juli. Om zijn standpunt kracht bij te zetten stapt ook ACV Waas en Dender mee op in een nationale vakbondsmanifestatie op donderdag 6 juni in Brussel.


Open brief aan de voorzitter van de Arbeidsrechtbank.

De discriminatie tussen arbeiders en bedienden moet tegen 8 juli 2013 weggewerkt zijn. Want deze discriminatie is ongrondwettig. Deze zeer duidelijke uitspraak deed het Grondwettelijk Hof in 2011.

Terwijl de tijd ongenadig wegtikt, is er echter geen enkele vooruitgang. Eind maart werd een eerste overlegronde tussen de regering, de werkgevers en de vakbonden afgerond. Daarna gaf de regering geen enkel teken van leven. De enige concrete piste die hardnekkig circuleert, is dat de regering de grondwet zou aanpassen: alle Belgen gelijk voor de wet, behalve arbeiders. Beschamend!

De onduidelijkheid is dan ook enorm. De economische onzekerheid stijgt, sectorale onderhandelingen worden niet opgestart.

Het ACV heeft al in 2003 zijn voorstellen voor een beter gemeenschappelijk werknemersstatuut op tafel gelegd. Het ACV heeft in eerdere onderhandelingen zijn nek uitgestoken in dit dossier. Het ACV wil dat er nu eindelijk een evenwichtige en volledige oplossing komt. Het ACV wil door het wegtikken van de tijd en het getalm van de regering niet buiten spel gezet worden in dit zeer belangrijke dossier. Het ACV wil snel overleg. Want een overlegde oplossing is de beste garantie voor een evenwichtig resultaat!

Nu, vandaag 30 mei 2013, overhandigt een ACV-delegatie de meer dan 70 000 handtekeningen van onze petitie ‘Op naar een verbeterd gemeenschappelijk statuut voor arbeiders en bedienden’ aan premier Di Rupo, met de eis om het overleg terug op te starten.

Nu, vandaag 30 mei 2013, staan we hier met een ACV-delegatie aan de Arbeidsrechtbank van Dendermonde. Maar eigenlijk moeten we hier niet zijn! Juridische acties lossen nu niets op. Overleg is de beste garantie voor een goede globale oplossing én rechtszekerheid voor werknemers en werkgevers. Maar we willen u waarschuwen: zonder een globale oplossing van de verschillen en discriminaties zullen er na 8 juli 2013 onvermijdelijk dossiers juridisch ingeleid worden. Maar dat is niet onze keuze!

Met oprechte syndicale groeten

Piet Callens
verbondssecretaris ACV Waas en Dender

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie