Vier agenten krijgen ereteken voor ‘moed en zelfopoffering’

De vier agenten die in de nacht van donderdag op vrijdag een alleenstaande man gered hebben uit zijn brandend appartement in de van langenhovestraat krijgen een ereteken van ‘moed en zelfopoffering.’ De brand brak vrijdagnacht uit om 4uur55 en bracht heel wat schade aan het gebouw. ‘ Het appartement is eigenlijk zo goed als onbewoonbaar en heeft heel wat rookschade opgelopen.’

"De vier agenten die het leven gered hebben van de man vlnr: Bart van Herrewegen, Johan Sanders, Edwig Verdonck en Yannis Annemans."

Bart van Herrewegen was samen met Yannis Annemans als eerste ter plaatse. ‘ We waren gewoon op patrouille en het was puur toeval dat we langs de van langenhovestraat reden. Toen we plots rook opmerkten uit het appartement. We zijn dan direct gestopt en riepen via de radio de brandweer en collega’s op.’ Zonder aarzelen gingen de agenten daarna aanbellen op het eerste verdiep om binnen te geraken en de mensen te evacueren. Nadien liepen ze verder naar boven om de brand te blussen. ‘ Op de gang was nog geen rook te bespeuren, maar de rook in het huis was enorm. We hebben in totaal twee brandblusapparaten opgebruikt die in de gang hingen. Daarmee was het grootste deel van het vuur geblust, maar de rookontwikkeling was nog heel fel.’

Slachtoffer gevonden op toilet

Johan Sanders en Edwig Verdonck kwamen assistentie verlenen en aarzelden ook niet om het appartement binnen te gaan. ‘ We hadden iemand horen hoesten dus besloten we alle vier om op een lijn door het huis te lopen en het slachtoffer te zoeken. De eerste deur die ik opendeed was de deur van het toilet en daar zat het slachtoffer zich schuil te houden voor de rook en de brand. Hij zag helemaal zwart en later kregen we te horen dat hij eerstegraads brandwonden had opgelopen.’

Kurt de Donder die op dat moment hoofdinspecteur was en de coördinatie verzorgde ging niet mee naar binnen maar vertelde wel dat de vier agenten levens gered hadden met het gevaar voor eigen leven. Alle vier de agenten zeggen dat ze hetzelfde zullen doen wanneer ze in een soortgelijke situatie belanden. ‘Als je iemand hoort hoesten dan twijfel je niet en ga je gewoon naar binnen om het slachtoffer te zoeken. Ik wil ook nog even de fantastische samenwerking benadrukken, alleen was hier niemand in geslaagd en was het slachtoffer waarschijnlijk overleden,’ aldus Bart van Herrewegen.

Oorzaak

Uit het rapport van de deskundige blijkt dat de brand ontstaan is door een brandende sigaret. De man was in slaap gevallen en zo vatte zijn appartement vuur. Hij probeerde zelf nog te blussen maar zette daarna het raam open waardoor de brand opnieuw aanwakkerde. Het slachtoffer werd met eerstegraadswonden naar het ziekenhuis gevoerd waar hij nu nog altijd verblijft. De agenten moesten na de brand ook enkele uren aan de zuurstof hangen zodat de CO sneller uit hun longen zou verdwijnen.

 

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Vicaris valt 2 keer in de prijzen

De Dendermondse brouwerij Dilewyns werd vorige maand tijdens de Belgian Beer Awards bekroond met liefst 2 prijzen. “We behaalden de gouden medaille

Volkskunstgroep Reynout viert 75 jaar

Precies 75 jaar geleden beslisten enkele enthousiaste jongeren ook in Dendermonde een volkskunstgroep op te richten. Enkele maanden later werd Reynout boven

Geef een antwoord