Achterkleinzoon van Leo Spanoghe zet unieke tentoonstelling op

Dendermonde – Léon Spanoghe werd in 1874 te Dendermonde als zoon van slager Adolph Spanoghe en Anna Nathalia Witdoeck geboren. Hij voelde zich van in zijn kinderjaren tot het tekenen en schilderen aangetrokken. In 1889 startte hij zijn opleiding aan de Dendermondse Academie voor Schone Kunsten bij Clement Sterck, Jacques Rosseels en Isidoor Meyers.

De Scheldedijken en hun omgeving vormden zijn biotoop. Leo Spanoghe vestigde zich aanvankelijk in Sint-Amands en Vlassenbroek waar hij het gezelschap kreeg van de kunstschilders Herman Broeckaert en Pieter Gorus. Samen vormden zij het zogenaamde triumviraat van de Dendermondse School.

Na zijn huwelijk met Elisa Pée woonde Leo Spanoghe in Baasrode, keerde na WO I terug naar Dendermonde en verhuisde in de jaren ’30 samen met zijn twee kinderen naar Melle. Hij overleed op 81-jarige leeftijd in Gent.

Innig natuurschoon

Leo Spanoghe had het landschap lief en zijn werk is doordrongen van innig natuurschoon. Hij was een knappe tekenaar en schilderde bos-, natuur- en dorpsgezichten. Zijn voorkeur ging uit naar de Schelde beneden Dendermonde, naar de rivier, de boten en de omgeving.

Alhoewel Spanoghe ook aan de kust, in Holland en in Brugge schilderde, verbleef hij vooral in Vlassenbroek, Baasrode en Sint-Amands. Van zijn hand zijn het kerkje van Vlassenbroek, de Meebrug te Brugge en de vele Scheldezichten met palingbotters en otters, bij zonneschijn, regen, storm of nacht het best gekend. Minder gekend zijn de stillevens en een aantal portretten.

Leo Spanoghe is een figuur die stamt uit de roemrijke periode van de Dendermondse school. Hij onderging invloeden van Baron Franz Courtens en Emile Claus. Leo Spanoghe schonk aandacht aan het modernisme van het begin van de 20ste eeuw en nam daarvan datgene op wat overeenstemde met zijn persoonlijke opvattingen.

Dhr. Gustaaf Goossens: “Dat Leo Spanoghe vooral een kolorist is, die een schat van de zuiverste kleuren weet bijeen te brengen met de voornaamheid, ik zou bijna zeggen met de aristocratie die zijn geslacht kenmerkt. Zijn kleurenharmonieën zijn prachtig en volledig. Zijn latere werken getuigen van een meesterlijke verfijning en van een verheven persoonlijkheid. Zijn werkwijze is zenuwachtiger maar kloeker. Er ligt meer trefzekerheid en geestdrift in. Hij schildert met durf en begeestering. Zijn rijk palet brengt vele kostbare indrukken voort, die u steeds doen blijven kijken, mijmeren, bewonderen en meer en meer verfijning doen ontdekken.” (Denderland, 1948)

Impressionist

Hij was impressionist en gaf de voorrang aan het licht gepaard aan de vormen. Naar verluidt wordt Leo Spanoghe door geen enkele Dendermonds kunstenaar in de ‘fusains’ of houtskooltekeningen overtroffen.

Zijn achterkleinzoon Pieter Spanoghe bestudeerde de voorbije jaren dit oeuvre, dat bewaard wordt in een groot aantal privéverzamelingen. Hieruit selecteerde hij een tachtigtal werken die een volledig overzicht geven van het artistiek werk van Leo Spanoghe, één van de sterkhouders van de Dendermondse Schildersschool..

Deze retrospectieve tentoonstelling in de stedelijke bibliotheek in de Kerkstraat is tot 18 augustus elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur gratis toegankelijk.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Vicaris valt 2 keer in de prijzen

De Dendermondse brouwerij Dilewyns werd vorige maand tijdens de Belgian Beer Awards bekroond met liefst 2 prijzen. “We behaalden de gouden medaille

Volkskunstgroep Reynout viert 75 jaar

Precies 75 jaar geleden beslisten enkele enthousiaste jongeren ook in Dendermonde een volkskunstgroep op te richten. Enkele maanden later werd Reynout boven

Geef een reactie