Search

“Niet elke stem telt in Dendermonde”

Dendermonde – “Horen zien en zwijgen, dat is wat het stadsbestuur doet als het gaat over mensen met een beperking”. Solange Peirsegaele (KVG) en Katleen Hermans (VFG) steken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. Ze zijn ontgoocheld over het gebrek aan initiatief van de lokale overheid. Om die reden zullen beide verenigingen op 19 maart – voor aanvang van de gemeenteraad – actie voeren aan het stadhuis. Hieronder kan je de volledige mededeling van KVG en VFG lezen.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben zowel KVG Grembergen als VFG Dendermonde hun wensen en bekommernissen zeer duidelijk gecommuniceerd naar de politici. Daarna zijn er verschillende pogingen ondernomen om met het nieuw stadsbestuur in gesprek te gaan om onze verlangens voor mensen met een beperking te uiten. Uiteindelijk is er dan een gesprek gekomen in juli 2013. Daar werd er beloofd dat men zou starten met een adviesraad voor mensen met een beperking. Wij hadden wel begrepen dat deze adviesraad in september 2013 zou starten, één jaar na de verkiezingen wat niet slecht zou zijn.

In november 2013 werd er nogmaals vanuit VFG en KVG een brief gestuurd met de vraag wanneer er nu iets zou gebeuren. Daarop kregen wij antwoord dat men na de jaarwisseling zou starten met een adviesraad en nu zou dit weer uitgesteld zijn tot mei. Intussen is er een beleidsplan 2020 gemaakt door het stadsbestuur en bekrachtigd door de gemeenteraad.

Als verenigingen zijn wij zeer zwaar ontgoocheld! Er staat nergens, buiten de vermelding van G-sport, in dit beleidsplan wat het bestuur zal doen voor mensen met een beperking. In november 2013 zijn de adviesraden bijeengeroepen om hun stem te laten horen over beleidskwesties. De verenigingen voor mensen met een beperking die staan te schreeuwen om inspraak, werden niet uitgenodigd en dus ook niet gehoord. Hieruit kunnen we niets anders concluderen dan: Niet elke stem telt in Dendermonde.

Wij beweren niet dat er nog geen inspanningen geleverd zijn. Zo hebben we bvb.zelf al kunnen ondervinden dat er nu wegneembare plaatsen zijn in de Belgica voor rolstoelgebruikers. Maar het feit dat er niets in het beleidsplan 2020 staat over mensen met een beperking bewijst toch dat dit zeker niet een belangrijk item is voor het stadsbestuur.

Daarom voeren we op 19 maart 2014 bij de volgende gemeenteraad een actie vanaf 19.30 uur. In deze actie vragen wij, verenigingen voor en van mensen met een beperking een open debat aan het bestuur over hun beleid inzake mensen met een beperking.

In symbolische trio’s (horen, zien en zwijgen) zullen wij aan het stadhuis ons ongenoegen bekend maken aan alle gemeenteraadsleden en hen laten weten dat mensen met een beperking inspraak willen in het beleid en dat het stadsbestuur deze groep van mensen niet zomaar kan doodzwijgen!

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie