Zoek

“Structureel wordt te weinig bespaard”

Dendermonde – Stijn Goossens, N-VA-gemeenteraadslid, analyseerde de begroting voor volgend jaar en gaf tijdens de gemeenteraad zijn visie. Hieronder zijn volledige interpellatie. Je leest hier de toelichting bij de goedkeuring van de begroting van Bart Van Malderen (sp.a).


Een jaar na de voorstelling van de meerjarenplanning 2014-2019 zitten we hier terug om te kijken wat de eerste resultaten zijn en hoe het budget voor 2015 reeds door diverse meevallers en tegenslagen wordt gewijzigd.

Positief is dat we kunnen stellen dat de basisbelastingen en opcentiemen niet verhogen en dat de meerderheid niet bespaart op veiligheid. Zowel brandweer als politie ontsnappen aan verdere besparingen die de veiligheid van de burgers in het gedrang zouden kunnen brengen. Voor de politie wordt zelfs extra budget uitgetrokken.

Wat we teruggevonden hebben in het budget van 2015 is echter ver van allemaal positief. Hierbij hebben we enkele zware bedenkingen:

Weer verlaging budget OCMW 2015

Ondanks de beloftes dat er aan het verlaagde OCMW-budget in de meerjarenplanning 2014-2019 niet meer zou worden, dienen we echter vast te stellen dat het budget 2015 weer met 5% (meer dan 400.000 euro) gedaald is. De financiële meevaller van de indexsprong geeft dus voor het OCMW geen enkele extra ruimte om eventuele tegenvallende inkomsten of extra uitgaven te compenseren. Na de reserve voor toekomstige investeringen van 2.700.000 euro die in 2013 werd gebruikt om het resultaat recht te trekken is dit een nieuwe klap. Investeringen van het OCMW worden achteruit geschoven om de stadskas te redden. Het OCMW is dus nogmaals de melkkoe van de stad….

Investeringen

Wij stellen ons nog steeds serieuze vragen bij het pro memorie budgetteren van volgende 3 projecten in het meerjarenplan: kerkplein Oudegem (waarvan de plannen toch al ver gevorderd zijn), wegenwerken Vlassenbroek en wegenwerken Ouburg. Het is niet logisch dat momenteel nog niets geweten is over de kostprijs. De 95% budgettering van de exploitatiekosten in 2015 (en zelfs lager in de komende jaren) zal steeds minder doorschuivingen geven en ruimte om deze investeringen in te plannen.

Tevens blijft er de algemene opmerking dat er veel meer zal geleend moeten worden (29 miljoen nieuwe leningen) en er dus schulden worden doorgeschoven naar de volgende legislatuur. De ruimte van het exploitatieresultaat voor investeringen blijft zeer laag. De structurele maatregelen blijven beperkt. Vanuit dat oogpunt is het jammer dat er nauwelijks werk wordt gemaakt van de synergie tussen stad en OCMW.

Budgettering aan 95%

We kunnen enkel in vraag stellen hoe realistisch de uitgaven van de exploitatierekening zijn. Voor 2014 werd een budget voorop gesteld van 57.881.000 euro. Na diverse budgetwijzigingen in de loop van het jaar is dit 60.738.000 euro geworden of ongeveer 5% hoger.

De definitieve cijfers van 2014 zijn nog niet gekend maar we krijgen toch de indruk dat de voorziene besparingen dus niet worden behaald in 2014. Nu wordt voor 2015 58.135.000 euro uitgaven voorzien. De vraag blijft of de voorziene besparingen nu wel zullen behaald worden.

Waarom dienen we dit budget te geloven? De belasting op reclamedrukwerk staat gebudgetteerd op 500.000 euro. Gezien er signalen komen dat bedrijven stoppen met reclamedrukwerk te verdelen in Dendermonde stellen we ons de vraag of deze inkomstenschatting realistisch is.

Zo verscheen in Publinieuws van vorige maand een overlijdensbericht van de gemeente Baasrode. Vóór bepaalde leden van de meerderheid beginnen te hopen, kan ik stellen dat buiten het ontbreken van een bibliotheek en gemeentehuis het goed gaat met onze gemeente. Het was de ludieke manier van de uitgever om de inwoners van Baasrode mee te delen dat zij door deze belasting de verspreiding van hun blad stopzetten in Baasrode.

Conclusie

Het budget en de meerjarenplanning blijft op papier positief maar we moeten afwachten of dit in werkelijkheid ook zo zal blijven. Structureel wordt er te weinig bespaard om de nodige investeringen te doen en de schuldgraad van de stad onder controle te houden. We kunnen enkel vaststellen dat het budget 2015 gered wordt door een uitzonderlijke dividend Fingem van 1.200.000 euro en de federale indexsprong. De Dendermondse CD&V/Sp.a-meerderheid hoopt dus duidelijk dat de federale regering niet ingaat op de eisen van de vakbonden om deze indexsprong te schrappen, of er stelt zich onmiddellijk een immens probleem op het budget.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie