Zoek

Aalst en Dendermonde bieden samen goedkope energielening aan

Aalst/Dendermonde – Vanaf eind maart kunnen ook inwoners van Dendermonde opnieuw een goedkope energielening afsluiten voor energiebesparende investeringen. Daarvoor zal het stadsbestuur samenwerken met vzw Beheer Energie Aalst (BEA).

Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, kondigde al begin dit jaar aan dat er een budget van 15 miljoen euro klaarligt om via het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) in totaal 3.500 energieleningen te verschaffen in 2015. Een mooi aanbod waar inwoners van Dendermonde helaas geen gebruik van konden maken, aangezien hier geen lokale entiteit van het fonds meer actief is.

Daar komt nu dus verandering in. Dendermonde en Aalst zullen samenwerken zodat inwoners van Dendermonde ook een goedkope lening voor energiebesparende investeringen kunnen aanvragen. Het betreffen leningen voor onder meer het aanbrengen van isolatie, plaatsen van hoogrendementsbeglazing, thermostatische kranen, vervangen/installeren van een condensatieketel, warmtepomp, zonneboiler,… Dit zijn allen investeringen die lonen, zowel voor de aanvragers als voor het klimaat. Immers een lager energieverbruik en lagere energiefactuur zorgen voor een lagere CO2-uitstoot.

Deze leningen kunnen dus een belangrijke hefboom vormen voor het realiseren van energiezuinige woningen en het behalen van de klimaatdoelstellingen. Ook daarvoor werken Aalst en Dendermonde al samen. In 2014 ondertekenden beiden steden samen met Sint-Niklaas immers het Burgemeestersconvenant.

Oppositie eveneens tevreden

De oppositie is alvast tevreden dat de stad zich aansluit bij vzw BEA, “zodanig dat de Dendermondenaren eveneens kunnen genieten van de Vlaamse Energielening”.

“Er is na onze vraag tijdens de gemeenteraad van januari snel gehandeld en de schepen heeft woord gehouden. Dat juichen we zeker toe en zullen we volmondig goedkeuren”, zegt Marius Meremans (N-VA) .

“BEA is bereid om ook Lebbeke en Buggenhout op te nemen als deze vraag komt. Maar daarmee is er nog geen oplossing voor de andere gemeenten in de DDS-regio. Zij kunnen wellicht best aansluiten bij ofwel entiteiten uit de regio Gent of Interwaas. Tegelijk vinden we het spijtig dat Dendermonde dit project voor haar regio niet wil trekken en haar karretje aanhangt bij de entiteit in Aalst”, aldus Marius Meremans. “Het is wel opvallend dat DDS er niet in slaagt dit te organiseren voor de eigen regio. Het is nodig om de komende jaren het toch te hebben over de taakstelling en kerntaken van de intercommunale.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie