Jouw advertentie op deze website? Neem contact op.

Search

Patrick Heirbaut dirigeert al 15 jaar muziekkapel brandweer

patrick heirbaut

Dendermonde – Zaterdagavond 21 maart staat ‘A Pacific Dream’ op het programma in cultuurcentrum Belgica. Het jaarlijkse Musical Notes-concert van de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde (KMBD). Voor dirigent Patrick Heirbaut toch een speciaal concert, want hij heeft al vijftien jaar het dirigeerstokje van de muziekkapel in de hand.

Patrick Heirbaut werd in juli 1999 aangesteld als dirigent van de Muziekkapel van de Brandweer. “Dat ik toen de kans kreeg om de muziekkapel te gaan leiden, was voor mij een hele eer”, vertelt hij. “Ik kreeg de kans mijn muzikale kwaliteiten zo verder te ontplooien door met een toffe groep muzikanten op weg te gaan. Doorheen de jaren kon ik het muzikale niveau van de muziekkapel echt opwerken”, vertrouwt hij ons fier toe.

“De Brandweer kende toen een traditie van de vele officiële stadplechtigheden en speelde ook veel marsmuziek. Met de creatie van het Musical Notes-concert kon ik ook het echte harmoniewerk binnen de muziekkapel aanbrengen. Met het concert van dit jaar ‘A Pacific Dream’, tonen we dat ons niveau op die vijftien jaar sterk toegenomen is.”

Van dirigent naar Kapitein Kapelmeester

Eind vorig jaar liet ook het stadsbestuur en de leiding van het brandweerkorps de nodige erkenning voor Patrick Heitrbaut blijken. Patrick Heirbaut werd benoemd tot Kapitein Kapelmeester van de KMBD. Het is een pure eretitel, waar weinig mee verbonden is, maar het is een mooie blijk van waardering voor het werk van de voorbije jaren.

Een muziekkapel dirigeren is meer dan elke week die repetitie leiden. Je moet dit ook grondig voorbereiden, nieuwe stukken uitzoeken, creatieve concertconcepten bedenken,..

Musical Notes doet experimenteren

Het concept Musical Notes werd in 2001 voor het eerst, onder impuls van Patrick Heirbaut, op poten gezet. Bedoeling was om een muzikale avond neer te zetten in het Cultuurcentrum, dat net iets meer mocht zijn dan een klassiek harmonieconcert.

De Muziekkapel zette hiermee een trend, want nadien vonden nog vele andere harmoniegezelschappen de weg naar het cultuurcentrum. Toch weet de KMBD zich steeds te onderscheiden door haar vindingrijkheid aan nieuwe ongeziene ideeën.

Dat de KMBD niet verlegen is om een stunt en naar hartenlust wil experimenteren, bewezen ze door steeds een uniek muzikaal programma klaar te stomen. nieuwe In het verleden werden unieke samenwerkingen en uitdagingen niet geschuwd. Zo werkte de KMBD al samen met een circus-, theater-, en dansgezelschap en zette het enkele gerenommeerde solisten op het podium, zoals Marina Genetello, Rik De Geyter, Vanessa Chinitor en twee jaar terug nog stadsbeiaardier Marc Van Boven.

Vorig jaar zorgde het met ‘Jazz in Harmony’, voor een primeur in het Dendermondse cultuurlandschap. Dit jaar gaat de KMBD met het concert ‘A Pacific Dream’, zonder extra muzikale gasten, terug naar de pure concertmuziek voor harmonie. “Op vraag van vele van onze muzikanten trokken we dit jaar nog eens de kaart van de echte harmoniemuziek. Ik vind het belangrijk om met hun mening rekening te houden. Je kan nooit voor iedereen goed doen, maar dat onze muziekkapel nog aan leden wint, bewijst dat we een fijne vereniging zijn”, aldus de Kapitein Kapelmeester. “Dit jaar zal het presentatrice Veerle Malschaert zijn, die voor de nodige verrassing zal zorgen.” (WR)

Musical Notes: A Pacific Dream – 21 maart, 20u – CC Belgica
door de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde
Presentatie: Veerle Malschaert
Kaarten in VVK: € 10 / ADK: € 12 – Reservaties op 0472/595035 – www.kmbd.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie