Olympos investeert in veiligheid en gezondheid

0

olympos
Technieker Luc Inzé, directeur Greet Van Erdeghem en schepen Carine Verhelst.

Dendermonde – Zwembad Olympos investeerde eind vorig jaar in een UV-bypass installatie die ervoor zorgt dat het filterwater extra gezuiverd wordt en het gebonden chloorgehalte verminderd. “Het zwemwater is dus weer wat properder en gezonder”, laat Greet Van Erdeghem, directeur van zwembad Olympos weten.


“In 2014 investeerden we al in bijkomend cameratoezicht op de redderspost. 4 camera’s houden de risico zones extra in de gaten, zodat meerdere redders deze zones kunnen bekijken. We blijven ook voortdurend investeren in de veiligheid van de kinderen: er liggen zwemvestjes aan de ingang van de zwemhal die gratis te gebruiken zijn en we organiseren 3 maal per jaar een reeks zwemlessen voor kinderen.“

De UV-bypass installatie die eind december vorig jaar werd geplaatst maakt het mogelijk om het chloorgehalte, een aanduiding voor de verontreiniging van het water, verder te verminderen.

“Het filterwater passeert langs UV lampen en wordt hierdoor extra gezuiverd waardoor het gebonden chloor gehalte verminderd. Sinds 1 januari 2016 is volgens de Vlarem II-normen de maximum grens verlaagd van 1.00ppm naar 0.60ppm. De dagelijkse metingen geven aan dat we duidelijk onder deze nieuwe norm gaan”, aldus Greet Van Erdeghem.

“Een laag gebonden chloor geeft als bijkomend voordeel dat ook de luchtkwaliteit beter is: er komen minder trichloramines vrij in de lucht (die de typische zwembadgeur veroorzaken).
Sinds vorig jaar is ook hier een wettelijke norm voor vastgelegd: maximum 500µg/m³. Het agentschap zorg & gezondheid adviseert een maximum van 300µg/m³, en liet in november 2015 een meting uitvoeren in ons zwembad. Er werd een concentratie vastgesteld van 156µg/m³, een veel lagere concentratie dan het advies en dus een heel goed resultaat. De nieuwe UV installatie zal deze waarde enkel maar verder naar beneden halen, wat dus een goede zaak is voor de zwemmers en ons personeel.”