Zoek

Tom Bogman: “Verkeersstromen in kaart brengen met Telraam”

telraam dendermonde

Tom Bogman (sp.a) deed op de jongste gemeenteraad een interessante oproep om mobiliteit in Dendermonde meer meetbaar te maken. Met een Telraam-toestel is dit perfect mogelijk. In Dendermonde zijn op dit ogenblik drie Telramen actief.

“Het toestel is een combinatie van een microcomputer, sensoren en een lage-resolutiecamera. Telraam ontwikkelt toptechnologisch en betrouwbaar meetmateriaal dat beschikbaar is voor geïnteresseerde burgers. Alle verzamelde meetgegevens worden beschikbaar gesteld voor beleid, onderzoekers, maar ook voor alle bewoners en geïnteresseerden”, aldus Tom Bogman.

“In Dendermonde zijn er intussen 3 Telramen actief. Eentje daarvan hangt bij mij thuis”,licht Tom Bogman toe. “Op de website kan je publiek de telling raadplegen. Zo zien we voor bijvoorbeeld een nochtans rustige straat als de Zijpestraat in Oudegem, dat 70% van het verkeer bestaat uit auto’s. Dagelijks gaat het toch al snel over 150 à 250 wagens. Ook in de Bakkerstraat in Grembergen zien we dat de straat dagelijks zo’n 600 auto’s moet slikken. Bovendien is het in de statistieken goed zichtbaar dat in de week van 2 november toen de N41 afgesloten was door de werken aan het kruispunt met de Denstraat, dat aantal op loopt tot meer dan 2500 wagens. Ook voor de Gasthuisstraat in Sint-Gillis zijn dankzij het Telraam waardevolle meetgegevens beschikbaar.”

Basisgegevens voor mobiliteitsplan

Het Telraam is eenvoudig te installeren en levert een schat aan waardevolle data op. “Onder meer in Kortrijk zal men in de wijk Lange Munte bij 20 bewoners een Telraam plaatsen om de verkeersstromen in kaart te brengen. In Zandhoven en Laken lopen gelijkaardige projecten waarbij de verzamelde data zal gebruikt worden voor de opmaak van het mobiliteitsplan”, aldus Tom Bogman.

“Namens onze fractie wil ik dan ook voorstellen om vanuit de stad een aantal toestellen aan te kopen óf om een subsidie te voorzien voor buurtbewoners die hiermee de verkeersstromen in hun straat in kaart willen brengen. Ik hoor ook graag naar de bereidheid om met de gemeten data aan de slag te gaan en beleidsmaatregelen te nemen op basis van de tellingen.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van