Search

Katrijn Jacobs: “De liefde voor het paard: is er iets mooiers?”

katrijn jacobs

Als kind raakte Katrijn Jacobs in de ban van het Ros Beiaard. Nu, jaren later, vereeuwigt ze die liefde voor het aloude ridderverhaal in een uniek prentenboek. “Het is een boek voor jong en oud, want als het op het Ros aankomt, is elke generatie even zot. Zot van liefde”, zegt ze.

De vonk met het Ros Beiaard sloeg bij Katrijn Jacobs over op haar negende. “Ik ben geboren in Dendermonde, maar groeide op in Zele. Toch leerde de juf in het derde leerjaar ons daar het Ros Beiaardlied aan”, legt ze uit. “Ik was er meteen door betoverd.” Vele jaren later belandde Katrijn als leerkracht Beeld op een secundaire school in Dendermonde. “In 2010 vroeg het stadsbestuur de school om een creatief project rond het Ros Beiaard uit te werken. Ik ging vol enthousiasme aan de slag met mijn leerlingen. Plots voelde ik wat ik eigenlijk altijd al had geweten. Iets in het verhaal raakt een diepere kern in me. Ik begrijp de passie die geboren en getogen Dendermondenaars voelen voor het Ros Beiaard. Ik herinner me dat ik in 2010 tegen mezelf zei: ‘Ooit maak ik er een prentenboek over.'”

In 2018 begon Katrijn aan het boek te werken. “Het zou mijn versie van het verhaal worden, in woord en beeld. Gemaakt door iemand die misschien niet in Dendermonde is opgegroeid, maar hier wel geboren is en met een warm hart naar deze mooie stad kijkt. Ik geef ondertussen ook al meer dan twintig jaar les in Dendermonde. Twee jaar geleden ben ik hier zelfs komen wonen. Dendermonde is mijn thuis.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van