Zoek

We produceerden met z’n allen minder afval vorig jaar

verko

Dendermonde – Voor het derde jaar op rij stelt Verko vast dat er minder afval wordt geproduceerd in de regio Dendermonde-Wetteren.

“De invoering van een retributie voor grofvuil naar aanleiding van nieuwe Vlaamse wetgeving in 2012 doet de aangevoerde hoeveelheid grofvuil op de containerparken verder dalen in 2014. Dit heeft echter geen invloed op het sluikstortgedrag van de burger”, aldus Anika Buyst van Verko.

“In 2014 zamelde de afvalintercommunale 84.723 ton huishoudelijke afvalstoffen in, wat overeenstemt met een gemiddelde van 479,2 kilogram per inwoner. Ten opzichte van 2013 betekent dit een afname met 28,7 kilogram en voor het eerst sinds de sluiting van de stortplaats in 1998 bedraagt het gemiddelde minder dan 500 kilogram per inwoner. Met dit resultaat behaalt Verko opnieuw ruimschoots de doelstelling van OVAM om onder 560 kilogram afval per inwoner te blijven.”

“Het huishoudelijk afval bestaat voor 75 procent uit selectief ingezameld recycleerbaar afval, zoals PMD, papier en karton, snoeihout, … en voor 25 procent uit te verbranden afval. In 2014 daalde het selectief ingezamelde afval van 381 naar 358,5 kilogram per inwoner. Het te verbrande afval zakte van bijna 127 naar 120,7 kilogram per inwoner, wat een afname van bijna 5 procent betekent. Hoofdoorzaak van deze dalingen is de verminderde aanvoer op de containerparken.”

Bijna 20% minder grofvuil

Dit beaamt ook Leentje Grillaert, voorzitter van Verko: “Sinds 2013 is er op alle containerparken een verplichte identiteitscontrole, waardoor de aanvoer van afval afkomstig van buiten het werkingsgebied sterk is verminderd. De dalende tendens zette zich in 2014 verder en dat is te wijten aan het toegangsgeld dat wijzigde van één in twee euro en de betalende aanvoer van grofvuil. Het is opmerkelijk dat we vorig jaar 19,6 procent minder grofvuil inzamelde in vergelijking met 2013.”

Kris Verwaeren, algemeen directeur Verko: “Men beweert wel eens dat het verhoogde toegangsgeld en de inzameling van grofvuil tegen betaling het sluikstorten zou aanmoedigen, maar daar is helemaal niets van aan. Uit de registratie van de ingezamelde hoeveelheid gemeentevuil blijkt ook hier een daling met 10,9 procent. Met gemeentevuil bedoelen we onder andere sluikstort, afval langs openbare wegen en in straatvuilnisbakjes en opgeruimd zwerfvuil.”

Te verbranden restafval

Het ingezamelde grofvuil en gemeentevuil laat Verko samen met het huisvuil verbranden. Wat dit restafval betreft, stelt Verko bij alle gemeenten binnen het werkingsgebied een daling vast. De daling is het spectaculairst voor de gemeente Buggenhout die met 124,46 kilogram restafval voor het eerst de OVAM-doelstelling van 150 kilogram per inwoner per jaar behaalt. In 2013 bedroeg de hoeveelheid restafval in Buggenhout nog 161 kilogram per inwoner. Ook die daling is te wijten aan de verminderde hoeveelheid grofvuil, maar daarnaast speelde de overstap van de huisvuilcontainer naar de huisvuilzak een belangrijke rol in dit gunstig resultaat. Te composteren materiaal Met uitzondering van het organisch-biologisch afval daalden alle andere hoeveelheden selectief ingezameld recycleerbaar afval. In 2014 zamelde Verko 22.360 ton GFT, groen- en snoeiafval in. Dit materiaal verwerkt Verko in zijn eigen installaties tot compost. De ingezamelde hoeveelheid komt overeen met 126,5 kilogram organisch-biologisch afval per inwoner, wat een lichte stijging van 2 procent teweeg brengt ten opzichte van 2013, want toen bedroeg het gemiddeld gewicht nog 123,9 kilogram per inwoner. Dit is een teken dat meer mensen hun groente-, fruit- en tuinafval correct sorteren en dus weren uit de huisvuilzak.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie