Opgeven staat niet in het woordenboek van Jelle Veyt

2

jelle veyt
Jelle tijdens een bezoek aan Shangrila Home, een tehuis voor Nepalese straatkinderen.

Dendermonde – Wereldreiziger Jelle Veyt reist dit voorjaar voor de derde keer naar Nepal om er zonder extra zuurstof de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, te beklimmen. De vorige expedities moesten noodgedwongen worden afgebroken. In 2015 zorgde een zware aardbeving ervoor dat hij zijn tocht niet kon verder zetten. “Ik heb toen moeten lopen voor mijn leven”, vertelt hij daarover.


Begin maart neemt Jelle Veyt het vliegtuig naar Nepal waar hij zich zal voorbereiden om vanuit Kathmandu richting de Mount Everest te fietsen. Na deze fietstocht van enkele dagen laat hij zijn trouwe tweewieler achter en begint de lange tocht te voet naar Everest Base Camp. De beklimming zelf start midden april. Jelle hoopt om ongeveer een maand later op de bergtop te staan. Zonder extra zuurstof, iets wat geen enkele landgenoot hem heeft voorgedaan.

Geen onnodige risico’s

“Ik ben op dit ogenblik vooral bezig met duurtrainingen”, vertelt hij enthousiast. “Ik wil de komende weken nog een paar keer mijn grenzen opzoeken omdat als ik eenmaal op de Mount Everest ben geen tweede kans krijg en ik op voorhand moet weten hoever ik fysiek kan gaan”. Jelle maakt het zichzelf niet gemakkelijker door zonder extra zuurstof de Mount Everest te beklimmen.

“Er is maar een heel klein aantal klimmers dat zonder extra zuurstof naar boven gaat. Ik wil de beklimming echt volledig op eigen kracht doen. Maar mocht het mis gaan, dan heb ik natuurlijk altijd extra zuurstof bij. Ik leef veel te graag en ga geen onnodige risico’s nemen”, zegt hij.

Doorzetting

De gedrevenheid om een uitdaging van dit kaliber aan te pakken is altijd al bij Jelle aanwezig geweest. “Ik was acht jaar toen ik om 6 uur ’s ochtends opstond om mijn Kung Fu-bewegingen te oefenen en daarna ging ik naar school”, vertelt hij. “Die gedrevenheid en doorzetting zit in de familie”. Jelle zit nog boordevol plannen zo blijkt. “Als dit avontuur achter de rug is, dan droom ik ervan om op eigen kracht naar de andere continenten te reizen en daar telkens de hoogste berg te beklimmen. Dat heeft nog niemand gedaan en ik denk dat ik daar de komende tien jaar wel de handen mee ga vol hebben”, lacht hij.

Goed doel

Jelle Veyt steunt met zijn reisavonturen het Shangrila Home in Nepal, een project van Inge Bracke en Paul Jacobs voor Nepalese straatkinderen. “Het geld van lezingen gaat onder meer naar het Shangrila Home, maar mensen die mij graag willen steunen kunnen ook rechtstreeks geld overschrijven naar het tehuis”, vertelt Jelle. “Ik heb zelf ook drie jaar in Gent op straat gewoond en weet wat het betekent om geen dak boven je hoofd te hebben. Het is mijn drijfveer om me voor Shangrila Home in te zetten”.

We wensen Jelle bijzonder veel succes! In juni is hij terug uit Nepal en berichten we opnieuw over zijn avontuur.

Meer informatie: www.jelleveyt.be