Zoek

JCI laat Rik Torfs spreken

Dendermonde – JCI, een internationale organisatie van jonge leiders en ondernemende mensen, organiseert een gespreksavond met Professor Rik Torfs. Het onderwerp van de avond luidt: “Normen en Waarden, naar een romantisch-realistsiche politiek”. JCI Dendermonde is hiermee niet aan zijn  proefstuk toe, eerder organiseerde het al een gespreksavond met Jef Vermassen en een politiek debat met politieke kopstukken over de gevolgen van Europa op onze werkgelegenheid..

“JCI zet zich in voor maatschappelijke projecten met als doel een bijdrage te leveren tot de vooruitgang van de gemeenschap door aan jonge mensen kansen te bieden om hun leiderschapskwaliteiten, verantwoordelijkheidsbesef, medemenselijkheid en ondernemingszin te ontwikkelen” vertelt Mieke De Witte. “Zo raakte JCI Dendermonde vorig jaar nog in de pers met ‘Woord aan de Toekomst’, een project waarin schoolkinderen hun toekomstvisie kenbaar maakten aan Dendermondse politici.”

Rik Torfs vertelde zelf aan onze redactie dat hij zich op iedereen richt. Je kan er alvast van op aan dat de professor alles in zijn typische stijl zal uitleggen met héél veel concrete en herkenbare voorbeelden.

Wie interesse heeft kan terecht in het auditorium VTI, E. Winckellaan op woensdag 21 november. De deuren gaan open om 19.30 en kaarten kosten € 15 ADK en € 10 in VVK.

Lees hier het verslag van die avond.

“Dendermondenaren bewezen slimsten te zijn”

Dendermonde – Op 21 november was Rik Torfs in het VTI van Dendermonde op uitnodiging van JCI Dendermonde. JCI staat voor Junior Chamber International, een beweging voor jonge ondernemende mensen. Over de opkomst konden de jonge ondernemers alvast tevreden zijn.
Het auditorium van het VTI zat tot aan de nok gevuld, 250 mensen verkozen een gespreksavond van Rik Torfs boven zijn humoristische jurykunsten in de finaleweek van de ‘slimste mens ter wereld’.

De aanwezigen bleken achteraf héél tevreden. “Rik Torfs is een boeiende verteller en filosoof die met kwinkslagen en humor diepste gevoelens weet te omschrijven. Ethische kwesties en alles wat de mens drijft wist hij deze avond met de nodige relativiteit te benaderen en op een verstaanbare manier aan de man of vrouw te brengen”, vertelt ons Fanny Biesemans van JCI na afloop. “Ik ben blij dat we hem naar hier konden halen en dat ik nog eens de eer krijg hem plechtig te mogen verwelkomen”. “We zagen een sympathieke persoon die op een vlotte manier een uiteenzetting gaf, waarin hij zijn eigen mening ook nog eens perfect wist te duiden”, vult Wim Gabriëls nog aan. Kortom, de afwezigen hadden ongelijk.

Torfs zet stelling over Dendermondenaren kracht bij

In ons nummer van oktober wist Rik Torfs aan de redactie te vertellen dat de Dendermondenaren de slimste wezens op aarde zijn. Deze stelling zette hij op de avond zelf nog wat kracht bij. “De Dendermondenaren bewijzen me nu ook echt dat ze de slimste wezens zijn. Als 250 mensen op een avond mijn saaie uiteenzetting van intellectueel hoog niveau verkiezen boven mijn humoristische, maar weinig zeggende tussenkomsten in de finaleweek van de ‘slimste mens’, kan het niet anders dan dat zij de meest slimme wezens zijn die op onze aardbol rondlopen.” Dendermonde heeft volgens Torfs ook al naar zijn raad uit ons eerste interview geluisterd. “Ik heb gemerkt dat ze hun verkeersbeleid aan het verbeteren zijn. Hier kan je tenminste nog 30km/uur rijden. In Brussel bestaat dat niet meer, daar sta je gewoon uren stil op de ring”, grapt Torfs nadat hij twee uur onderweg was naar Dendermonde.
Het is duidelijk dat Rik Torfs de harten van de Dendermondenaren gestolen heeft. (wr)

Lees hier het interview met Rik Torfs dat vorige maand verscheen in ons Magazine.

  “Dendermondenaren zijn de slimste wezen op aarde”
Dendermonde – Op 21 november organiseert JCI Dendermonde haar derde gespreksavond. Nadat twee jaar op rij advocaat Jef Vermassen te gast was, is het nu de beurt aan Rik Torfs, professor Kerkelijk recht en jurylid in de televisiequiz Slimste Mens Ter Wereld.
Rik Torfs komt in het auditorium van het VTI spreken over “Normen en Waarden, naar een romantisch-realistische politiek”. Naar aanleiding van deze avond legde Editie deze ‘slimste mens’ even op de rooster.

“Ik wil de mensen doen inzien dat er een groot verschil is tussen normen en waarden. Wist je dat het beter zou zijn meer belang te hechten aan waarden, dan aan normen?”, antwoordt Torfs op onze vraag waarover hij nu eigenlijk komt spreken. “Het wil zeggen dat we bijvoorbeeld
in het verkeer beter borden plaatsen met ‘Pas je rijstijl aan’
in plaats van die afschrikkende ronde borden met een rode cirkel en een getal dat op de snelheid duidt. Iedereen weet dat in Dendermonde de strengste politierechter van Vlaanderen zit. Zélfs ik rij daar automatisch 30 op plaatsen waar je 50 of 70 mag. Mij gaan ze daar niet liggen hebben”. Hiermee geeft de professor ook onmiddellijk
aan dat het geen theoretische avond zal worden, maar dat hij
vele praktische voorbeelden toegepast op de Dendermondse situatie zal geven.

“Het Ros Beiaard heeft niets te maken met Aalst”

We vroegen Rik Torfs ook wat hij als ‘slimste mens’ nu wel eigenlijk allemaal weet over Dendermonde.
“Dendermonde is een prachtige stad, met een mooi gerestaureerde Grote Markt en verrassend mooie huizen. Buiten het centrum kan je terecht voor prachtig natuurschoon, zoals het mooie kunstenaarsdorp
Vlassenbroek. Ook de vele andere deelgemeenten bieden elk met hun eigenheid een meerwaarde aan de stad. Het Ros Beiaard behoort volledig toe aan Dendermonde en heeft niets te maken met Aalst. Ik heb ook alle respect voor Marc Caudron, een bekende theoloog, die ik als een voorbeeld zie.”

Als we Rik Torfs tenslotte vragen naar een goede raad voor alle Dendermondenaren, antwoordt hij: “De inwoners van Dendermonde zijn de slimste wezens op aarde. Ze moeten echter sluw zijn en hun overstijgende intelligentie niet teveel tonen, want velen zijn jaloers op hen. Ze zullen het niet nalaten hun jaloezie te wreken door de spot men hen te drijven”. (wr)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie