Zoek

“Pardoef derop!”

pardoefderop.jpg

Sint-Gillis – “Pardoef is een blond bier met een groot smakenpallet. De eerste slok is fruitig en fris. De afdronk is licht bitter, naar de droge kant. Heel zacht.” Aan het woord is Herman Van Zande (foto), de helft van het brouwersduo ‘De Vrolijke Brassers’. Het recept van zijn geliefde Pardoef is geheim, al wil hij wel iets verklappen: “Er zit komijn in, en koriander en een bepaald soort honing.”

Dorst gekregen? Naar de winkel hollen heeft geen zin, want Pardoef commercialiseren is geen ambitie. Dat zou immers willen zeggen dat Herman en Filip Binon, de andere vrolijke brasser, het bier moeten laten maken door anderen, en dan is het plezier er gauw af. Nu wordt het kleinschalig gebrouwen, van september tot mei, in een stalletje achter Hermans huis.

In de drie ketels ontstaan ook twee andere bieren. Zware Staaf doet denken aan een tripel. “Ik ben er niet zot van”, zegt Herman, “maar Staaf van Herberg Vlassenbroek wel. Ik heb het naar hem genoemd.” Nymfomane is dan weer op maat van brouwcompagnon Filip. “Dat is een straffe, dus die mocht een straf bier hebben. Het is zo’n 10°.”

Brouwen leerde ‘de Zanne’ in Het Vaatje. “Marc De Bondt brouwde daar bier, en ik ben hem veel gaan helpen. In 2004 heb ik dan zelf een installatie gemaakt, en eind dat jaar brouwde ik voor het eerst Pardoef. De inspiratie was La Chouffe, bier dat ik graag drink. Ik wilde geen kloon maken, maar iets dat er familie van was. Ik denk wel dat ik daarin geslaagd ben.” De naam stond vast nadat hij een vijfde keer het recept verfijnde. “Ik zei tegen den Billie, zo noem ik Filip, ‘Ik zit pardoef derop’. Dat is blijven hangen.”

Een fles van De Vrolijke Brassers kopen kan niet. “Wettelijk gezien mag het ook alleen maar hier gedronken worden”, vertelt de brouwer. “Maar bierliefhebbers mogen altijd contact opnemen om het eens te komen proeven. Ik ben er niet pinnig op.” Het eerste brouwsel van het seizoen is bovendien net op fles!

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

3 reacties

 1. Ha “de Zanne”

  Fijn dat je me er op wees dat dit artikeltje verschenen was.
  Na Pasen (geen vijgen, maar gedaan met vasten, zie je) wil ik graag eens komen proeven.
  En misschien wel je reept ontfutselen.

  Tot dan (of ne keer in ’t Vaatje)
  Frans DB
  ook amateur brouwer.

Geef een reactie