Zoek

“Die van ’t stad die zijn zo kwaad”

Sint-Gillis – Het Ros Beiaard is niet het enige paard in Dendermonde. In Sint-Gillis, bijvoorbeeld, deed tot ruim tien jaar geleden het ‘Paard van den Halt’, zoals het plaatselijk Ros heet, zijn ronde. Willy Buydts herinnert het zich nog goed: ooit was hij een van de Heemskinderen die op de rug van het paard – iets kleiner dan dat van Dendermonde – door Sint-Gillis trok.

“De Heemskinderen waren altijd mensen uit de buurt van de Buisstraat, waar de kermis was. Ze werden gekozen door de mensen van het comité. Er waren geen strenge criteria zoals in Dendermonde, maar het postuur moest wel een beetje kloppen”, vertelt Willy.

dievantstaddiezijnzokwaad.jpg

Het Ros van Sint-Gillis, oorspronkelijk een schimmel, deed al in 1929 zijn ronde (toen had de deelgemeente trouwens ook een ‘Ros Bayardstraat’, nu de Pastoor Claeysstraat). Het paard danste op de tonen van een eigen lied: “’t Ros Beiaard hoog geboren, in de Dendersteê verloren, maakte zich daarover kwaad, en het kwam in onze straat. Die van ’t stad die zijn zo kwaad, omdat hier ’t Ros Beiaard gaat!” Na de Tweede Wereldoorlog overschilderde men het witte paard, en deed het jaarlijks als bruin paard zijn ronde. Halverwege de jaren zestig wordt het stil en blijft paard jarenlang op stal…

Tweede leven

“Begin jaren ’80 is die traditie opnieuw op gang gekomen, dat moet met een of andere ‘Verkiezing van de Varkensboer’ in Sint-Gillis geweest zijn”, weet Freddy Roman, lid van het comité toen. De kop van het paard is toen in erbarmelijke staat teruggevonden in een loods. Het comité zette er zijn schouders onder, herstelde de kop en construeerde de rest van het paard, inclusief kledij van de Heemskinderen.

In 1982 maakte het Paard van den Halt zijn rentree. Van toen af maakte het deel uit van de jaarlijkse bloemenstoet. Bovendien was het, in tegenstelling tot het Dendermondse Ros Beiaard, ook buiten de stad te zien. “Elk jaar gingen we naar Wenduine, Tervuren, Lokeren…”, herinnert Freddy zich. Zes mannen droegen het paard, zo’n 400 kilogram zwaar en voorzien van twee wielen en een steun voor wanneer het stilstond.

Derde leven?

De laatste maal dat het Paard van den Halt te bewonderen was, zo vertelt Willy, was in 1999, het jaar voor de laatste Ros Beiaardommegang. Sindsdien kwam het niet meer buiten. Nochtans zijn alle ingrediënten voor een comeback aanwezig. De kop, zo’n 80 jaar geleden gebeiteld door ene Maurice Heuvinck, is intact en ligt bij Freddy in de garage. Ook de romp van het paard, het textiel en de kledij van de Heemskinderen zijn in goede staat en zijn bij de vroegere leden van het comité verspreid. “Als er een aantal gemotiveerde mensen zijn, dan kunnen het Paard van de Halt opnieuw mee in optochten”, verzekert Freddy ons. (tv)

willybuydts.jpg

Willy Buydts zat verschillende keren op het Paard van den Halt

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie