Ook wandelaars en fietsers profiteren van Ros Beiaard Ruiternetwerk

Dendermonde – In september 2010 werd het Ros Beiaard Ruiternetwerk officieel geopend. Geen seconde te vroeg voor vele ruiters. “De ruitersport zit in de lift en er zijn steeds meer ruiters die graag met hun paard een wandeling willen maken maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Paarrijden is voor veel mensen de ultieme ontspanning”, zie Benjamin Pieters van Rijbaan Piet toen. Het Ros Beiaard ruiternetwerk telt 130 kilometer aangepaste paden voor ruiters en menners. De realisatie van het project liep eind juni af.

“Bij de laatste werken werden twee mensluisen aangelegd. We kregen meer en meer vragen van menners om een betere toegankelijkheid tot het ruiterpad. Enkele doorgangen waren immers afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dat was onder andere het geval onder de spoorwegovergang achter het Sint-Blasius ziekenhuis en achter Desso. De stad Dendermonde heeft daarom op beide plaatsen een mensluis laten aanleggen via het resterende budget van het project Ros Beiaard Ruiternetwerk”, aldus schepen Martin Van Hauwermeiren.

Lebbeke doet mee

“De gemeente Lebbeke heeft beslist om aan te sluiten op ons Ruiterpad en er werden al verschillende stappen ondernomen. Er werd onder meer een inventaris opgemaakt van de wegen in Denderbelle die in aanmerking komen. Ze zijn momenteel in bespreking met Wieze om hetzelfde te doen. Door deze bijkomende uitbreiding wordt het netwerk een bijkomende troef voor de hele streek”, laat Van Hauwermeiren weten.

Ook wandelaars en fietsers profiteren van het project

Het volledige parcours – op basis van knooppunten – werd voorzien van 615 wegwijzers. In elke deelnemende gemeente werd strategisch een informatiebord geplaatst waarop de volledige route uitgetekend is. Verder worden folders met het traject en nuttige inlichtingen verkocht. Op bepaalde plaatsen werden mensluizen geplaatst om te verhinderen dat het pad gebruikt wordt door quads. Martine Van Hauwermeiren: “Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om het traject, naast heel wat snoeiwerken, tevens een aantal buurtwegen volledig te renoveren zodat niet alleen ruiters maar ook landbouwers, wandelaars, fietsers en mountainbikers profiteren van het project.”

Elk jaar honderdtal nieuwe toeristen

“Er komen reacties uit verschillende andere gemeenten waaronder Massemen dat verschillende niet-Dendermondenaars de route komen verkennen. Aan de hand van hoefsporen op het parcours is duidelijk te merken dat het pad regelmatig gebruikt wordt. Er komen jaarlijks een hondertal nieuwe toeristen. Wij kunnen zeker spreken van een succes”, aldus schepen Van Hauwermeiren.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord