Zoek

Peird zoekt vier heemskinderen

peird

Sint-Gillis – Zondag 6 september stapt het Peird van den Halt na 16 jaar afwezigheid opnieuw op in het Bloemencorso. De voorbereidingen zijn intussen op kruissnelheid. Zo werd onlangs een gloednieuw marslied gecomponeerd en nu gaat de Orde der Stalhouders van Sint-Gillis op zoek naar vier heemskinderen.

“Het Peird is natuurlijk niets zonder zijn vier heemskinderen. Want jawel, ook op het Peird van Sint-Gillis nemen traditioneel vier kinderen plaats”, aldus Tony Callaerts, voorzitter van de Orde der Stalhouders van Sint-Gillis.

“In tegenstelling tot het Ros Beiaard in Dendermonde is hier geen echte traditie om de vier ruiters van het paard te bepalen. Hoewel in 1905, bij de allereerste rondgang van het Ros Bayard van Sint-Gillis, wel voor 4 broers werd gekozen – de gebroeders Caudron – was het daarna niet per se nodig dat de vier ruiters broers waren. We kunnen onze traditie dus zelf bepalen.”

Tony Callaerts: “Daarom besloten we om voor elk kalenderjaar vier heemskinderen te kiezen in scholen, verenigingen of sportclubs van Sint-Gillis Dendermonde. Door loting is bepaald dat we de heemskinderen dit jaar in BSGO De Bijenkorf zullen zoeken, een van de lagere scholen van Sint-Gillis gelegen in de Koning Albertstraat.”

“Naast leerling op BSGO De Bijenkorf zijn, moeten de kinderen dit jaar aan nog aan enkele voorwaarden voldoen. Onder andere moeten ze woonachtig zijn in Sint-Gillis, nooit eerder heemskind van het Peird van Sint-Gillis geweest zijn – wat dit jaar niet zo moeilijk is, natuurlijk – en, uiteraard, de uitdrukkelijke toestemming van hun ouders hebben.”

De vier heemskinderen en twee reserve zullen op 25 april worden bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse bloemenmarkt van de school.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie