Mogelijks interesse van private partner in Hollandse Kazerne

Dendermonde – De Hollandse Kazerne maakt volgens Marius Meremans en Tomas Roggeman (N-VA) een goede kans voor opname in de Vlaamse Erfgoedkluis. “Dat opent nieuwe perspectieven op een restauratie. We zijn er nog niet, maar ons aandringen lijkt eindelijk iets op te leveren” zeggen beide gemeenteraadsleden.

Op dinsdag 2 juni om 20 uur vindt een informatieavond over de Hollandse Kazerne plaats.

De Vlaamse Erfgoedkluis is een initiatief van Minister Bourgeois (N-VA). “Het is een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de erfgoedorganisatie Herita. De Kluis is een rollend investeringsfonds voor erfgoed in Vlaanderen. Het biedt alternatieve financieringsformules voor het aanschaffen en openstellen van monumenten. Het doel is een economisch rendabele herbestemming en exploitatie.”

“De Handelsbeurs in Antwerpen is het eerste project dat de Vlaamse Erfgoedkluis afwerkte. Ze investeerde 3,75 miljoen euro om deze Antwerpse parel in haar oorspronkelijke pracht te herstellen”, aldus Meremans en Roggeman.

Interesse van private partner

“De oude Hollandse Kazerne maakt een goede kans om als project opgenomen te worden. De Erfgoedkluis is een opportuniteit om een sterk project uit te tekenen en dit met Vlaamse steun versneld te realiseren” zegt Marius Meremans, Vlaams volksvertegenwoordiger. “Een oplossing is nog veraf, maar er zit eindelijk schot in de zaak.”

“De eerste stap wordt al gezet met een herbestemmingsstudie van architectenbureau SumProject. Daarna kan de zoektocht naar private investeerders van start gaan. PMV heeft weet van een mogelijke private partner, maar ook hier blijft het afwachten wat de beste invulling voor de kazerne zou zijn. Een combinatie van trendy winkels met gemeenschapsfuncties zou ideaal zijn”, zegt gemeenteraadslid Tomas Roggeman. “Dendermonde heeft vele noden voor jeugd en cultuur. De kazerne kan daarvoor een oplossing bieden.”

Vestinggordel

“We steunen dit volledig en zijn blij dat ons herhaaldelijk aandringen in de gemeenteraad eindelijk iets oplevert” zegt Roggeman. “Toch moet het daar voor N-VA niet ophouden. Wij zijn al jaren vragende partij om niet enkel de Hollandse Kazerne een nieuwe toekomst te geven, maar ook de andere monumenten van de vestinggordel zoals Bastion V”.

“Initiatieven van N-VA daarover werden in het verleden steevast afgeblokt door de meerderheidspartijen. Het zou jammer zijn als andere verloederende monumenten de boot van de Erfgoedkluis missen. Een groter project kan meer mogelijkheden bieden: als je ergens nieuwbouw kan realiseren, biedt dit extra middelen om andere monumenten van het verval te redden.”

“Uiteraard is dit een plan dat vele jaren zal vragen, maar we zijn duidelijk: we engageren ons hiervoor op lange termijn, nu is het wachten op de andere politieke partijen voor eenzelfde formeel engagement”.

“Op dit ogenblik is de Regie der Gebouwen eigenaar van de gebouwen en de site. Vooralsnog is het onduidelijk of de stad zal fungeren als partner of het dossier als eigenaar volledig zal trekken. Die piste blijft voorlopig onbeantwoord.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement

Geef een reactie