Zoek

Harold Van de Perre over “een buitensporig boeiend volk”

Dendermonde – Harold Van de Perre begrijpt Rusland beter dan wie ook. Hij praat over het land en zijn inwoners op dinsdag 21 april om 20 uur in zaal Mariakring.

“De dichter Rainer Maria Rilke noemde Rusland ‘een duistere god’. Deze duistere god trekt je onweerstaanbaar aan en stoot je evenzeer af, maar het eerste wint het almaar van het tweede. Het Russische volk is immers het meest paradoxale en meest buitensporige ter wereld”, aldus Van de Perre.

“Naast buitensporig begaafde geniën en buitensporig moedige helden, aanvaardt het volk met Slavische slaafse onderdanigheid de ene dictatuur na de andere… en tegelijk ken ik geen volk dat zo trots verklaart ‘Rus te zijn’. Kortom een buitensporig boeiend volk!”

Harold Van de Perre: “Van 1990 tot nu in 2015, gedurende precies 25 jaar,ben ik in Sint-Petersburg een persoonlijke getuige geweest van de evolutie die zich sindsdien in Rusland voltrok. Ik heb de perestrojka en de glasnost van Michail Gorbatsjov meegemaakt, de val van het communisme, het nieuwe elan en de nieuwe hoop tijdens de chaotische tijd van Jeltsin.”

“Daarna beleefde ik het tijdperk van Vladimir Poetin, die intussen – zoals dat het geval is voor elke dictator – de gevangene werd van zichzelf want een weg terug is er voor hem niet meer. Aan het begin van dit alles staat mijn liefde voor de Russische literatuur met vooraan Dostojevsky. Hij bracht mij naar zijn stad Sint-Petersburg, waar ik gedurende 15 jaar gastdocent mocht zijn aan de Academie voor beeldende kunsten, het vermaarde Repininstituut, en aan de universiteit A. Herzen. Ik gaf er tal van geïllustreerde voordrachten over de Vlaamse, Europese en Russische schilderkunst. Parallel hiermee organiseerde ik in Sint-Petersburg een jaarlijkse spraakmakende tentoonstelling ‘Vlaamse Kunst Vandaag’ en in Vlaanderen tentoonstellingen van Russische kunst.”

“Intussen maakte ik ook de wederopstanding van de Russische Orthodoxe kerk mee en werd ik deelgenoot van haar buitengewoon rijke liturgie. Vooral leerde ik beter de ‘Russische ziel’ begrijpen en de Russische gevoeligheden kennen die ons, Westerlingen, te zeer ontgaan. In het (h)erkennen en waarderen van deze gevoeligheden ligt de sleutel voor een begripvol en vredevol samenleven. Over dit alles wil ik mijn persoonlijk verhaal brengen tijdens deze lezing.”

Afspraak op dinsdag 21 april om 20 uur in zaal Mariakring, O.-L.-Vrouwkerkplein 8 in Dendermonde. Deze lezing is een organisatie van het Davidsfonds.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie